SDP i HDZ nakon ujedinjenja za Istanbulsku konvenciju, sad su ujedinjeni – protiv jednog pitanja

Andrej Plenković i Davor Bernardić prvi su put jedinstveni protiv jednog referenduma. Riječ je o referendumu inicijative Narod odlučuje koja želi, kako kaže, reformirati izborno zakonodavstvo.

Iza inicijative “Narod odlučuje” stoji udruga predvođena Željkom Markić, koja je referendumom o braku već jednom uspjela, a skupljanje potpisa za drugi referendum počinje sljedeći tjedan.

Davor Bernardić obrušio se na inicijativu Narod odlučuje. Optužio ih je da pod izlikom referenduma za promjene izbornog zakonodavstva žele ukinuti prava manjina. “Moraju znati da im to nećemo dopustiti jer nitko u Hrvatskoj ne smije biti diskriminiran i za to ćemo se boriti do kraja”, rekao je Bernardić.

Kritike su stigle i iz HDZ-a. “Nije ta inicijativa zato da u ovoj sobi za nekoliko godina sjedi HDZ sa ovolikim brojem čelnika, nego da sjede neki drugi, a u konačnici teže jednom totalno nefunkcionalnom političkom sustavu”, rekao je Andrej Plenković.

Ovakve kritike, tvrde iz inicijative, samo im idu na ruku. “Sama činjenica da su se HDZ i SDP ujedinili oko ove inicijative nama je pokazatelj da smo na dobrom putu i razumljivo je da su se protresle stolice u Saboru zato što se boje izgubiti stolicu koja košta milijun kuna”, govori Zvonimir Troskot.

Stranke su se raspršile po Hrvatskoj

HDZ je posljednja tri dana bio u Dalmaciji. SDP se priprema za unutarstranačke utakmice, Živi zid predstavlja stranački program, a HNS obilazi Hrvatsku već tjednima.

HDZ i SDP osim referenduma mogli bi se dobro zabrinuti i zbog još jednog fenomena – rasta Živog zida koji populističkim obećanjima biračima nudi nemoguće.

Zbog pada rejtinga, tvrdi komunikologinja Gabrijela Kišiček, premijer je u medijskoj ofenzivi. “On odgovara na pitanja vrlo samouvjereno, sigurno. Možemo primijetiti i rast arogancije i bahatosti, koji od samouvjerenosti postaje obraćanje svisoka.

Primjećujemo da je Davor Bernardić manje prisutan. A kad prisustvuje, daje izjave, drži govore, to je sve vrlo blijedo. Njegovi su govori klišeizirani i puni floskula. Možemo primijetiti i sve veći rast popularnosti Ivana Vilibora Sinčića. Oni svoju popularnost grade na populističkim izjavama”, primjećuje Kišiček.

Svatko ima svoj stil. Birači će odabrati čiji je najbolji, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari