Iako se političarima ne čini alarmantno, u par godina s roditeljima se odselilo 20 tisuća djece

Iseljavanje, Irska, Njemačka, demografska reforma, samo su neki od pojmova koje svakodnevno slušamo zbog ogromnog broja mladih ljudi i obitelji koje su u zadnjih pet godina napustile Republiku Hrvatsku. Iako službene brojke onih koji su otišli trbuhom za kruhom ne postoje, otprilike 300 000 Hrvata je u zadnjih nekoliko godina napustilo državu, prenosi RTL.

Međutim, postoji još jedna nevjerojatno poražavajuća brojka – 20 000 djece je u tom istom razdoblju zajedno s roditeljima napustilo svoju hrvatsku adresu. Nakon pregledanih rezultata, demografi nisu optimistični. Dok se u prvi razred osnovne škole prošle godine upisalo 39.690, ove godine u predškolu upisano je 1275-ero djece manje, pa se pretpostavlja da će ih toliko manje upisati i prvi razred. “Prema podacima za ovu godinu prema broju upisanih u predškolu očekivani broj rođenih od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. trenutno je manji za 2.916 djece. Taj broj će biti još veći jer i mnogi koji su prošlu jesen upisali predškolu u međuvremenu su odselili ili će do početka nastave u rujnu također odseliti”, naglašava demograf Nenad Pokos za RTL.

Pokos naglašava i da manje djece u školama znači i manje posla za učitelje te strahuje za sve studente profesore hrvatskog, matematike, povijesti, geografije, biologije ili kemije koji će možda i sami jednog dana, zbog nedostatka posla, biti prisiljeni zamijeniti trenutačnu adresu onom irskom ili njemačkom.

Facebook Komentari