Glasoviti ruski oporbeni političar Aleksej Antolijevič Navaljni pozvao na prosvjede protiv Vladimira Vladimiroviča Putina pod geslom “On nije naš car!”

Dva dana uoči inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina, oporbeni političar Aleksej Antolijevič Navaljni pozvao je u jučer poslijepodne svoje pristaše da izađu na ulice Moskve i ostalih velikih gradova Ruske Fdereacije kako bi prosvjedovali protiv reizbora ruskog predsjednika.

Prosvjedi su planirani u čak devedesett ruskih gradova pod geslom “On nije naš car!”, javlja njemačka novinsk agencija DPA.

Vlasti Ruske Fdereacije pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Alekseja Antolijeviča Navaljnog, glasovitog ruskog odvjetnika, političara i antikorupcijskog aktivista.

Ruski premijer Dmitrij Anatoljevič Medvjedev je tijekom svoje političke karijere, korupcijom nagomilao imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara i smatra se, uz Vladimira Vladimiroviča Putina vrhom ruske korupcijske hobotnice

Rusku oporbu moguće je danas neformalno podijeliti na dva dijela. S jedne strane je parlamentarna opozicija čije su stranke zastupljene u ruskom parlamentu Dumi, no one ne predstavljaju stvarnu opoziciju Vladimiru Vladimiroviču Putinu. Svjetski i ruski objektivni analitičari ih ocjenjuju više ili manje lojalnima ruskom predsjedniku, a eventualno rušenje vlade ne pada im na pamet. S druge strane je izvansistemska opozicija koja nije zastupljena u Dumi, no koja je stvarni organizator svih pokreta i događanja na ulicama Moskve i ostalih ruskih gradova na kojima se zazivaju ostavke i odlazak najviših ruskih dužnosnika.

Izvansistemsku opoziciju čini cijeli niz registriranih i neregistriranih političkih stranaka, udruga građana i neformalnih skupina koje, po svojim političkim stavovima variraju od liberala do nacionalista i monarhista, no najjače od njih su stranka Jabuka, potom Narodna stranka slobode PARNAS, kao i neregistrirana Stranka progresa. neregistrirana zato što pod različitim obrazloženjima na području Ruske Fderacije još od 2012. godine niti jedna nova stranka ili politička snaga nije dobila suglasnost za početak rada od ruskog Ministarstva uprave.

Alekseja Antolijeviča Navaljnog ruski specijalci su tada zatvorili u policijsko vozilo, a uhićeno je još oko 500 osoba. Najavljeni su bili i novi prosvjedi protiv Dmitrija Anatoljeviča Medvjedeva, ali i Vladimira Vladimiroviča Putina, i Aleksej Antolijevič Navaljni je preventivno uhićen, a ruska je državna televizija objavila spot s protuprosvjedničkom pjesmom za koju je tamošnjoj pop-zvijezdi platila 35 tisuća dolara

Ipak, od svih je najveći trn u oku vladajućoj strukturi Vladimira Vladimiroviča Putina upravo Aleksej Antolijevič Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, posljednjih desetak godina jedan od najgorljivijih kritičara Putinove vlasti. O njegovoj popularnosti najbolje govori podatak kako je prije pet godina na izborima za gradonačelnika Moskve dobio čak 27 posto glasova, tek nešto manje od kandidata Putinove stranke. Nebrojeno puta je uhićivan, u nekoliko navrata osuđivan na zatvorske kazne koje su redom pretvarane u uvjetne osude. Čak su ga i nepoznati napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida te se ozbiljno sumnja da je u taj napad posredno umiješan čak i sam ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin.

Aleksej Antolijevič Navaljni i njegova Zaklada protiv korupcije objavili su na Youtube kanalu dokumentarac pod imenom “On za vas nije Dimon”, u kojemu se aktualnog premijera Ruske Federacije, Dmitrija Anatoljeviča Medvjedeva optužuje za korupciju ogromnih razmjera. Prema tvrdnjama iznesenima u ovom pedesetak minuta dugačkom dokumentarcu, Dmitrij Anatoljevič Medvjedev je tijekom svoje političke karijere, korupcijom nagomilao imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara, a sam naziv filma odnosi se na nadimak Dimon kako od milja Medvjedeva naziva njegova glasnogovornica Natalija Timakova.

Alekseja Antolijeviča Navaljnog nepoznati su napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida te se ozbiljno sumnja da je u taj napad posredno umiješan čak i sam ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin.

U dokumentarcu se opisuje cijeli niz afera, od podataka kako je oligarh Alisher Burkhanovič Usmanov, inače Uzbekistanac, Dmitriju Anatoljeviču Medvjedevu poklonio dvorac nedaleko od Moskve, kako je premijer izgradio vlastiti posao s vinogradima i pokupio državne poticaje, do epizode u kojoj je Putinov tijesni suradnik Dmitrij Anatoljevič Medvjedev nabavio vinograde i dvorac u talijanskoj Toskani.

Vlasti Ruske Federacije na dokumentarac i optužbe koje su u njemu iznesene nisu odgovarale, no film je već prvog dana po objavi vidjelo 1,5 milijun gledatelja diljem Ruske Federacije i svijeta, da bi u sljedećih mjesec dana broj pregleda narastao na više od 20 milijuna. Upravo zbog optužbi iznesenih u filmu, i potpunog ignoriranja Kremlja da se o njemu očituje, u Ruskoj Federaciji su organizirani masovni prosvjedi. Na ulice Moskve izašlo je između 15 i 30 tisuća prosvjednika, dok se u ostatku Ruske Federacije oglasilo preko 150 tisuća demonstranata. Ispitivanje javnog mišljenja pokazuje da oko 45 posto Rusa smatra kako Dmitrij Anatoljevič Medvedev treba odstupiti.

Samog Alekseja Antolijeviča Navaljnog ruski specijalci su tada zatvorili u policijsko vozilo, a uhićeno je još oko 500 osoba.  Najavljeni su bili i novi prosvjedi protiv Dmitrija Anatoljeviča Medvjedeva, ali i Vladimira Vladimiroviča Putina, i Aleksej Antolijevič Navaljni je preventivno uhićen, a ruska je državna televizija objavila spot s protuprosvjedničkom pjesmom za koju je tamošnjoj pop-zvijezdi platila 35 tisuća dolara.

Inauguracija aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina održat će se u Moskvi u ponedjeljak

Protukorupcijski aktivist Aleksej Antolijevič Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku 2018. godine, na kojima je Vladimir Vladimirovič Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Vladimir Vladimirovič Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer, no Aleksej Antolijevič Navaljni ne oustaje od raskrinkavanja pred javnošću Putinove i Medvjedjove korupcijske hobotnice.

Inauguracija aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina održat će se u Moskvi u ponedjeljak. (Theo Ljubić, DPA)

Share This Article