Izetbegović: Srbija i Hrvatska su izvršile agresiju na BiH

U intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ustvrdio je da su Srbija i Hrvatska izvršile agresiju na BiH.

– Kako tumačite posjet i poruke koje je u Bosni i Hercegovini ostavila ruska dužnosnica Valentina Matviyenko, i one iz Sarajeva o prenošenju vlasti na entitete, ukidanju OHR-a i građanskom ratu, ali i one iz Banja Luke gdje je dočekana bez državnih obilježja?

IZETBEGOVIĆ: Kako drugačije nego kao direktno miješanje u unutrašnje odnose u BiH. Neko je namjerno pogrešno informirao i pripremio nastup gospođe Matviyenko na način da je ona izgovorila par potpuno neutemeljenih tvrdnji i ideja. U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedninjenih nacija i presude međunarodnih sudova su nedvosmisleno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana. Prenošenje vlasti na entitete je nejasna ideja koja nema nikakvog utemeljenja u Daytonskom mirovnom sporazumu, pa je time, dakle, antidaytonska. Rusija je jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ne bi smjela iznositi stavove protivne tom sporazumu. Slična stvar je i s ukidanjem OHR. Ured Visokog predstavnika je integralni dio ovog mirovnog sporazuma, i dok se u cijelosti ne ispune uslovi PIC-a poznati kao «5+2», odnosno u potpunosti ne stabilizira mir u Bosni i Hercegovini, ne može doći do zatvaranja OHR.

– Istupate li Vi samostalno, kako to kaže Dragan Čović? Rekao je to odgovarajući na Vašu izjavu da se on ispričao ruskoj dužnosnici i naveo kako Vaše izjave nemaju veze sa stvarnošću. Kako odgovarate?

IZETBEGOVIĆ: Gospodin Čović je javna ličnost i njegove izjave pripadaju javnosti. I ne treba se čuditi i ljutiti kada ono što izgovori pred desetinama svjedoka bude preneseno u javnost. Prije par mjeseci u Bruxellesu, na sastanku s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom je iznio začuđujuću tvrdnju da «jačanje građanske države u BiH vodi stvaranju islamske države», a pred Matviyenko je zauzeo stav da se OHR treba ugasiti, a strani suci iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukloniti. Nejasno mi je zašto Čović ne stoji čvrsto iza svojih stavova ma kakvi oni bili, zašto reterira, zašto misli da mi imamo obavezu sačuvati u tajnosti ono što on izgovori pred utjecajnim svjetskim dužnosnicima i što se može odraziti na budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana? Kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta stao je uz Hrvatsku, kada je u pitanju odnos BiH prema Kosovu stao je uz Srbiju, kada je odnos prema OHR u pitanju stao uz Dodika i Rusiju i uputio ispriku Matviyenko zbog reakcija «pojedinaca i nekih stranaka» itd. To su činjenice i one, nažalost, itekako imaju veze sa stvarnošću.

– Reakcije na vaše izjave, i u BiH i u susjednim zemljama su očito predimenzionirane. U Beogradu je organizirano hitno zasjedanje Savjeta za nacionalnu sigurnost nakon Vašeg intervjua Deutsche Welleu, a u BiH su srpski i hrvatski zastupnici u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH pokušali održati sjednicu povodom Vaših izjava o jačanju namjenske proizvodnje koje su tretirali kao „ratnohuškačku retoriku“?

IZETBEGOVIĆ: Ništa se ne događa slučajno, pa ni pretjerane reakcije na moje izjave. Susjedne države, unatoč bitnijim prioritetima, stotine milijuna eura troše na nabavku aviona, raketnih sistema, naoružavanje. U RS se policija naoružava jurišnim puškama uz svakodnevne verbalne provokacije prema cjelovitosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Ali, galama se diže oko mojih izjava da ćemo braniti teritorijalni integritet zemlje i jačati namjensku industriju. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine prijeti da će braniti zemlju, jačati odbrambene kapacitete, vršiti ustavnu obavezu?! Nevjerojatna zamjena teza! Cilj je očigledno ušutkati patriotske snage u Bosni i Hercegovini, naročito Bošnjake, a u isto vrijeme učiniti normalnim i legitimnim glasove koji zagovaraju teritorijalne i institucionalne podjele, odvajanja entiteta, paternalizam susjeda.

– Sve češće se čuju tvrdnje, i od hrvatskih i od srpskih političara, da se Bošnjaci u BiH ponašaju kao što su se ponašali Srbi u bivšoj Jugoslaviji. Da prave iste greške pokušavajući drugima nametnuti stavove i dominirati. Koliko ima istine u ovakvim tvrdnjama?

IZETBEGOVIĆ: Naravno da nema nikakve istine u tome, ali ima tendencije da se Bošnjaci optuže i stigmatiziraju. Da se u slučaju izmijenjenih okolnosti i odnosa snaga nepovoljnih za Bosnu i Hercegovinu pripremi atmosfera u kojoj se «ne može više trpiti diktat bošnjačke strane». Nikakvih argumenata za ovakve tvrdnje ustvari nema, rekao je, uz ostalo, Izetbegović za vijesti.ba.

Share This Article