Andreja Metelko-Zgombić nakon usmenog izjašnjavanja pred EK o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo

Nakon usmenog izjašnjavanja pred Europskom komisijom u Bruxellesu o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo novinarima se obratila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić koja je sudjelovala na saslušanju.

“Bilo je jako uspješno. Bila je to prilika da pred predstavnicima EK raspravimo sva pitanja. Da Komisija dobije bolji uvid o čemu se radi. Nije bilo novih spektakularnih stajališta. EK je postavila pitanja na koja su obje države odgovorile”, kazala je Metelko-Zgombić te dodala kako su predstavnici Europske komisije “jako dobro proučili argumente i stajališta” Hrvatske i Slovenije te postavljali konkretna pitanja o navodima iz podnesaka obje države.

“Rasprava je pokazala da se argumenti sučeljavaju vezano za pitanja međunarodnog prava i granice”, kazala je Metelko-Zgombić te dodala kako je Hrvatska tvrdila da je granica ostala tamo gdje su bile republičke granice koje su potvrđene i 2005. godine.

“Tijekom rasprave smo skrenuli pozornost EK da tu vidimo rješenje granice”, kazala je Metelko-Zgombić.

“Ako je režim nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. do sada ne znam zašto se to i sada ne bi nastavilo”, rekla je Metelko-Zgombić i dodala kako smatra da više neće biti saslušanja EK. Iz Europske komisije su im rekli da imaju rok do 18. lipnja za iznošenje svog stava.

“Ovaj postupak je posve nezasluženo pokrenut od Slovenije. Hrvatska je na pravi način znala odgovoriti na slovensku pritužbu i EK ima dovoljno podataka i argumenta da donesu mišljenje. U zaključnom izlaganju smo rekli da će EK najbolje učiniti neprihvaćajući slovenski zahtjev. Ovdje je riječ o graničnom pitanju i nema veze s europskim pravom”, kazala je Zgombić koja je naglasila da na saslušanju nije bila kao državna tajnica već kao stručnjakinja koja se bavila tim pitanjima.

“Hrvatska na ovo pitanje gleda kao na stručno pitanje i treba se prestati rješavati političkim izjavama. Žao nam je što je Slovenija krenula prema hrvatskim ribarima i žao nam je što Slovenija nije prihvatila kompromisni prijedlog vezan uz granicu”, kazala je državna tajnica te dodala kako se “s hrvatske strane se ne mogu čuti političke izjave koje bi išle prema zaoštravanju”, prenosi N1.

U Bruxellesu rasprava Hrvatske i Slovenije o arbitraži

Facebook Komentari