Zekanović poslao zahtjev Vladi: Uputite notu Srbiji, nedopustivo je da ništa ne poduzimate vezano uz rehabilitaciju četništva

Zastupnik HRAST-a u Saboru Hrvoje Zekanović uputio je zahtjev Vladi za upućivanje Diplomatske note Srbiji.

Predmet:

Zahtjev za upućivanje DIPLOMATSKE NOTE Republici Srbiji

Nedopustivo je da Vlada Republike Hrvatske mirno gleda, ignorira i ništa ne poduzima vezano uz rehabilitaciju četništva u susjednoj Republici Srbiji.

Naime, na desecima mjesta u Srbiji, među kojima i u glavnom gradu Beogradu, na fasadama brojnih građevina nalaze se “murali” koji prikazuju i veličaju četničke zločince iz Drugog svjetskog rata.
Najčešće su prikazani Momčilo Đujić i Draža Mihajlović koji su odgovorni za najgore zločine nad hrvatskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Ovakvo ponašanje vlasti u Srbiji je u suprotnosti sa svim tekovinama na kojima se gradila i danas postoji moderna Europa i svijet.

S obzirom da se radi o zločincima koji su u najvećoj mjeri naštetili našem hrvatskom narodu i državi, smatram da upravo Republika Hrvatska ima najveći interes da se navedeni “murali” koji duboko vrijeđaju svakog hrvatskog čovjeka, a u suprotnosti su s politikom EU, odmah uklone!

Smatram da politika Republike Hrvatske prema Srbiji dugoročno mora težiti uspostavi kvalitetnih diplomatskih odnosa između naših država što podrazumijeva gospodarsku i mnoge druge oblike suradnje, međutim to se ne može dogoditi dok Republika Srbija jasno ne osudi četničku i velikosrpsku politiku koja želi ugroziti hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

Stoga zahtijevam od Vlade Republike Hrvatske da preko Ministarstva vanjskih i eurposkih poslova žurno uputi oštru diplomatsku notu Republici Srbiji sa zahtjevom za uklanjanje navedenih “murala”. Također inzistiram da se o svemu obavijesti i Europska komisija s obzirom da je Srbija započela pregovore o pristupanju Europskoj uniji, a ovakvo ponašanje je duboko u suprotnosti s njezinom politikom.

Također zahtijevam da se i po drugim pitanjima rehabilitacije zločinačkog četničkog pokreta u Srbiji poduzmu odgovarajuće diplomatske mjere.

Hrvoje Zekanović
Zastupnik u Hrvatskom saboru

Share This Article