VIDEO Premijer Andrej Plenković, Zdravko Marić i Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere za deblokiranje blokiranih građana

Premijer Andrej Plenković, Zdravko Marić i Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere za deblokiranje blokiranih građana.

Premijer Andrej Plenković na početku je podsjetio na proračunski suficit, na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkoga mosta te na Nacionalni program reformi predstavljen jučer na Vladi.

‘Sve je to dio odlučnosti politike da se bavimo bitnim – a to je standard života građana’, rekao je. ‘Ovaj problem, problem blokiranih, nije star nekoliko dana, on se proteže kroz čitav niz godina’, podsjetio je.

‘Želim poslati jasnu poruku – uredno ispunjenje dugova je standard koji se mora poštivati. Samo tako možemo osigurati normalno poslovanje. Bez poštivanja tih načela, nema vladavine prava… Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu. 325.254 građana trenutno je blokirano u Hrvatskoj’, govori premijer.

Tri zakonska prijedloga

Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba – jednokratno otpustiti dugove građanima koji su blokirani od strane vjerovnika prve skipne, dakle – države… do iznosa od 10.000 kuna. Tako će se deblokirati 11.000 ljudi.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima – cilj je destimulirati provedbu ovrhe koje se nisu naplatile godinama, odnosno obustaviti postupanje FINE ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine, uz uvjet da nije u zadnje tri godine bilo nikakve naplate po tražbini. “Mjerom ne diramo u dug, ali ćemo smanjiti broj građana za 71.000, a iznos blokade će se s prvom mjerom smanjiti za oko 32 milijarde kuna”, istaknuo je Plenković.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača – želi se uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana skupina su građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su blokirani više od 3 godine. Oko 80.000 građana blokirano je za iznos glavnice do 20.000 kuna.

Ministar Marić rekao je da 1,4 posto građana ima dug od preko 20 milijardi kuna, odnosno preko 50 posto ukupnog duga. Najviše građana pod ovrhom je telekomunikacijskih tvrtki. Na dugotrajne dugove odonosi se 97 posto blokada.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će ići na pojednostavljeni stečaj potrošača.

“Očekujemo da će takvih biti oko stotinjak tisuća, vidjet ćemo nakon što se provedu prve dvije mjere. Postupke će pokretati Fina, ali će građanin moći reći da on ne želi u stečaj. Sada ga pokreće sam građanin”, pojasnio je dodajući da ovaj instrument ne treba miješati s novim Ovršnim zakonom.

U Vladi kažu da su svjesni građana koji stalno ulaze u dugove, pa tako ima i onih kojima je već jednom otpisan.

“Uzet ćemo stanje dugova na dan 31. 12. 2017. i ova mjera je jednokratna. Sigurno nećemo opet donositi takvu”, ustvrdio je ministar Marić, prenosi dnevnik.hr.

Sve mjere koje predlaže Udruga Blokirani za rješavanje problema više od 325 tisuća građana

Facebook Komentari