Sin Envera Čolakovića odgovorio Matuli: Otkud vam pravo i drskost da lažete?

Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika i sin Envera Čolakovića, uputio je otvoreno pismo glumcu i potpredsjedniku Vijeća gradske četvrti Donji grad Vilimu Matuli zbog njegove reakcije na prijedlog za imenovanjem Parka Envera Čolakovića u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Čolaković je bio književnik i prevoditelj, rođen u Budimpešti 1913. godine i preminuo u Zagrebu 1976., a 1944. za vrijeme NDH bio je imenovan atašeom za kulturu pri hrvatskom poslanstvu u Mađarskoj.

– Na sjednici Odbora Skupštine grada Zagreba za imenovanje javnih površina, a povodom prijedloga da se mala zelena površina u Martićevoj imenuje parkom književnika Envera Čolakovića (jer je od 1946. do 1976. tamo stanovao i radio) gospodin Vilim Matula, ugledni hrvatski glumac, kulturni poslanik i politički aktivist Nove ljevice priredio je fantastičnu javnu predstavu klevetanja i lustracije čovjeka kojeg ni stara revolucionarna SFSN ljevica nikad nije optužila, a kamoli osudila zbog kolaboracionizma s ustaškim režimom – piše Esad Čolaković u otvorenom pismu, optužujući Matulu za “ružnu scenu javne difamacije jednog drugog umjetnika koji se ne može braniti i o čijem životu i stvaralaštvu zaista nema pojma ili namjerno laže”.

Čolaković ističe kako u centru Sarajeva već postoji ulica nazvana po njegovu ocu te da po njemu ime nosi nekoliko osnovnih škola u BiH. Dodaje kako je Enver Čolaković “stradavao samo zato što se u civilnom smislu deklarirao kao Hrvat islamske vjeroispovijesti”.

– Ali ni to mu (Matuli) ne bi dalo za pravo da javno bljezgari i bezrazložno kleveće, tobože zbog brige o toponimima ulica ili parkova u Gradu. Što vam bi, gospodine Matula?! Otkud Vam pravo i drskost da u javnosti lažete kako je Enver Čolaković bio pripadnik ustaškog pokreta i proponent fašistoidne “koljačke kulture NDH”, ako su mediji točno prenijeli Vaše riječi?! Vjerojatno niste ni svjesni što ste uradili – piše Čolaković.

– Da je išta od toga što ste pisali i izgovarali o liku i djelu mog pokojnog oca istinito, onda ja sigurno danas ne bih bio u prilici Vama se obraćati, jer bi se problem sigurno riješio još prije mog rođenja – dodaje.

Zagreb bi mogao dobiti Park Envera Čolakovića, koji je jedno vrijeme bio kulturni ataše NDH u Mađarskoj

Zagreb bi mogao dobiti Park Envera Čolakovića, koji je jedno vrijeme bio kulturni ataše NDH u Mađarskoj

Share This Article