Peter Wilson: “Odluka Rusije da zlorabi još je jedan njezin pokušaj da potkopa rad OPCW-a, a posebno rad njegove misije za utvrđivanje činjenica koja istražuje korištenje kemijskog oružja u Siriji”

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri OPCW-u, Peter Wilson CMG

Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika dovele su danas nekoliko zdravih ljudi iz sirijskog gradaGhoute u Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu ne bi li dokazale svoje tvrdnje da se početkom mjeseca travnja u tom području nije dogodio kemijski napad.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske ocijenilo je da je riječ o egzibiciji i kazalo da su saveznici uključujući Francusku Republiku i Sjedinjene Američke Države bojkotirali taj sastanak koji se održao iza zatvorenih vrata.

Francuski veleposlanik pri OPCW-u, Mr Philippe Lalliot ocijenio je da je dovođenje Sirijaca u Den Haag “opsceno”

“OPCW nije kazalište”, rekao je Peter Wilson CMG, izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva pri toj organizaciji.

“Odluka Rusije da je zlorabi još je jedan njezin pokušaj da potkopa rad OPCW-a, a posebno rad njegove misije za utvrđivanje činjenica koja istražuje korištenje kemijskog oružja u Siriji”, naglasio je Peter Wilson CMG, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika najavile su za kasnije zajedničku novinsku konferenciju nedaleko od sjedišta OPCW-a u Den Haagu. U pozivu su najavile “sudjelovanje očevidaca iz Sirijske Arapske Republike koji su korišteni u namještenim video snimkama ‘kemijskog napada’ u Doumi”.

Kemijski napad u Doumi od strane sirijskog režima je doveo do zračno-pomorskih raketnih napada Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Francuske na tri kemijska postrojenja u Siriji

OPCW istražuje je li u Ghouti 7. travnja korišteno kemijsko oružje pri čemu je  stradalo na desetke ljudi, njih između 60 i 100, među kojima je mnogo male djece.

Napad je doveo do zračno-pomorskih raketnih napada Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Francuske na tri kemijska postrojenja u Siriji.

Sirijska Arapska Republika i Ruska Federacija odbacuju optužbe i tvrde da su odgovorni pobunjenici.

OPCW istražuje je li u Ghouti 7. travnja korišteno kemijsko oružje pri čemu je stradalo na desetke ljudi, njih između 60 i 100, među kojima je mnogo male djece.

Veleposlanik Francuske Republike pri OPCW-u, Mr Philippe Lalliot ocijenio je da je dovođenje Sirijaca u Den Haag “opsceno”. “Ne čudi što je to učinila sirijska vlada, koja masakrira i ubija bojnim otrovima vlastiti narod zadnjih sedam godina”, rekao je te naglasio da više čudi što je to učinila Ruska Federacija. (Theo Ljubić, Reuters)

 

Facebook Komentari