Čelnik Republike Koreje, Moon Jae-in dočekat će sjevernokorejskog čelnika Kim-Jong-una na crti razgraničenja. Stiže i Kimova sestra Kim Yo Jong

Predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in i vođa DNR Koreje, Kim Jong-un

Predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in dočekat će sutra na granici između dviju država čelnika DNR Koreje, Kim Jong-una, koji će prijeći crtu razgraničenja kako bi ušao u južnu Republiku Koreju radi prvog summita između dviju strana u više od deset godina, priopćio je danas službeni Seoul.

Moon Jae-in će simbolično dočekati gosta na samoj granici dviju Koreja u demilitariziranoj zoni u 2,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok.

U sjevernokorejskom izaslanstvu, koje će pratiti Kim Jong-una, bit će devet dužnosnika, među kojima sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Yo Jong, njegova bliska savjetnica koja ga je zastupala na Zimskim olimpijskim igrama, dodaje predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok

Kad Kim Jong-un prijeđe crtu vojnog razgraničenja, bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

U čast dolaska Kim Jong-una će se postrojiti počasna garda Republike Koreje i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjeomu, selu na granici gdje će se održati summit i gdje je 1953. godine potpisano primirje. Dvojica čelnika pješice će se uputiti prema Kući mira u Panmunjeomu gdje će se održati službeni razgovori.

Prije jutarnjeg sastanka, koji je predviđen za 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un će se upisati u Zlatnu knjigu, dodaje predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok, prenosi brtianska novinska agencija Reuters.

Kad Kim Jong-un prijeđe crtu vojnog razgraničenja  (na slici) , bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Dvojica čelnika odvojeno će ručati nakon završetka prvog dijela razgovora, a prije popodnevne sjednice u Kući mira Moon Jae-in i Kim Jong-un će zasaditi drvo na crti razgraničenja kao simbol “mira i napretka”, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Nakon potpisivanja dogovora očekuje se zajedničko priopćenje za domae i inozemne medije, navodi isti izvor.

U čast susreta dvaju korejskih čelnika će se postrojiti počasna garda Republike Koreje i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjeomu, selu na granici gdje će se održati summit i gdje je 1953. godine potpisano primirje

Nakon završetka summita priredit će se svečana večera s oproštajnom ceremonijom nakon čega se Kim Jong-un vraća u sjevernu Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

U sjevernokorejskom izaslanstvu, koje će pratiti Kim Jong-una, bit će devet dužnosnika, među kojima sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Yo Jong, njegova bliska savjetnica koja ga je zastupala na Zimskim olimpijskim igrama, dodaje predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok, javlja južnokorejska novinska agencija Yonhap. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, Yonhap)

Facebook Komentari