Džihadisti takozvane Islamske države zapalili naftni terminal Es Sider u Libiji. Gubici procijenjeni na 70 do 100 tisuća barela dnevno

Naftovod kompanije al-Waha, odnosno Waha Oil Company (WOC;  شركة الواحة للنفط ) za luku, tj. naftni trminal Es Sider zapaljen je jučer uslijed čega se gubi od 70.000 do 100.000 barela sirove nafte dnevno, priopćila je libijska državna kompanija N.O.C.

Na to područje često dolaze džihadisti takozvane Islamske države iz pravca grada Sirte, rekli su libijski dužnosnici

N.O.C. – The National Oil Corporation je na svom Twitter računu objavio da uzrok požara na naftovodu između El-Zkouta i Es Sidera još nije poznat, no izvor iz tvrtke al-Waha je rekao da iza napada stoji “teroristička skupina”.

Vatra je izbila dvadeset i jedan kilometar od Marade, u sjeveroistočnoj Libiji, otprilike na istom području kao i u prosincu 2017. godine

Naftovod je napadnut i u prosincu prošle godine, a tada je gubitak  također procijenjen na 70 do 100 tisuća barela dnevno.

Na podruju u i oko grada Sirte, uporišta i dalje drže džihadisti takozvane Islamske države koji redovito napadaju naftne terminale te afričke zemlje.

Vatra je izbila dvadeset i jedan kilometar od Marade, u sjeveroistočnoj Libiji, otprilike na istom području kao i u prosincu 2017. godine, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Na to područje često dolaze džihadisti takozvane Islamske države iz pravca grada Sirte, rekli su libijski dužnosnici. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article