Život s Vlastom: Ne uzimajte zdravo za gotovo drage ljude oko sebe. Čuvajte ih, to je najveće blago što ćete u životu steći

Piše: Vlasta Janton

Na putu kroz život srest ćete razne ljude, no samo oni koji dotaknu svojom dobrotom i toplinom vašu dušu, ostat će u vašem životu. Prigrlit ćete ih, otvoriti im svoja vrata, pustiti ih u svoj zatvoren, intiman svijet.

A kad to učinite shvatit ćete da je ta osoba toliko posebnija i drugačija od svih koje ste do sada sreli i potrudit ćete se da je nikada ne izgubite.

Teško je naći osobu od povjerenja, osobu kojoj možete bez problema ispričati sve što vas muči, osobu za koju znate da je tu za vas kada nitko drugi nije, osobu s kojom ste točno onakvi kakvi jeste, koja vas vidi u svim vašim izdanjima, i najgorima i najboljima, ali vas i dalje voli, i dalje želi ostati uz vas. Takve osobe su najveće blago što ćete u životu steći. Čuvajte ih, cijenite, volite, budite zahvalni što ste imali toliku sreću da budu baš dio vašeg života.

To su vaši najbolji dugogodišnji prijatelji, ili vaš partner, ili neki član obitelji s kojim ste posebno povezani. Njegujte takve odnose, vodite brigu o njima, ne smatrajate olako njihovu pažnju i posvećenost. Nisu oni bez razloga baš vama dani. Niste bez razloga baš u toj osobi prepoznali ono nešto. Danas je rijetkost ako imaš i jednu takvu osobu, osobu uz koju osjećaš sigurnost i mir kada sve krene nizbrdo.

Isto tako, dotakla bih se i roditelja. Znam da vam se dogodi kako vas majka naziva nekoliko puta na dan samo da pita jeste li jeli, što ima novog, jeste se toplo obukli i tome slično. I već vam ide pomalo na živce što vas toliko zove i to zbog tako nevažnih stvari. Ali, onda se zapitajte kako bi se osjećali da vas ta ista majka ne zove, da ju baš briga jeste li jeli, je li vam hladno i kako se osjećate. Kako bi vam bilo kada ta ista majka ne bi pokazivala ikakvu zabrinutost zbog vas, kada vam ta ista majka ne bi pokazivala bezuvjetnu ljubav? Mislim da bi vas to jako boljelo, ne bi bili sretni. I stoga, čuvajte brigu svojih roditelja, i vi budite brižni prema njima, pokažite im koliko ste za njih uvijek tu.

Neka vam nikada ne bude teško pokazati dragim ljudima koliko vam je do njih stalo, neka vam nikada ne bude teško reći im koliko ih volite, neka vam ne bude teško za njih učiniti nešto što im nikada ne bi palo na pamet da bi za njih učinili, niti vam neka ne bude teško pokloniti im mali dar pažnje. Neka vide koliko ih cijenite, koliko ste sretni što su baš oni tu za vas, koliko se uz njih ne osjećate sami. Usamljenost je najgori neprijatelj, i nitko je ne bi volio dugoročno živjeti, nitko je ne bi želio kao životnog suputnika.

Ja sam oduvijek htjela imati sestru, nažalost nisam imala tu sreću da s njom podijelim svoje najveće životne radosti. Ali sam toliko puta znala zamišljati što bi sve s njom radila, kako bi se povjeravale jedna drugoj, uzimale odjeću jedna od druge, išle zajedno na izlete, ležale dugo u noć jedna pored druge i pričale o svojim snovima, željama, ali i problemima koje bi nas mučile. Toliko sam cijeli život željela sestru da mi se ta želja i ostvarila na jedan sasvim drugačiji, prekrasan način.

Na način da sam dobila dvije prekrasne djevojčice koje sam od njihovog najranijeg djetinjstva učila da jedna drugoj trebaju u životu biti najvažnije. I da nikada, ama baš nikada ne dopuste da ih razdvoje osobe koje će kroz život upoznavati. Bile to njihove prijateljice ili potencijalni partneri. Nikada, ali nikada ne smiju dopustiti da netko stane između njih. One su sada već velike cure, i dalje se čvrsto drže onog što sam ih kroz život učila. Jedna drugoj doista jesu najvažnije, jedna drugoj jesu najbolje prijateljice, jedna drugu iznimno poštuju, jedna drugu vole najviše na svijetu. Meni se moja najveća želja ostvarila kroz njih, kroz njih proživljavam kako je to živjeti sa sestrom, svojom najboljom prijateljicom. I kada me netko pita: „Jesi li uspjela u životu?“, tada pogledam njih dvije, nasmiješim se i kažem; „Jesam“.

Facebook Komentari