Presuda HAKOM-u: Vratite ju na posao – HAKOM: A, ne, evo joj još jedan otkaz

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u iščekivanju je novog Upravnog vijeća, nakon što je starom istekao mandat, no čini se da to što je trenutačno “obezglavljena” nimalo ne utječe na njezin odnos prema radničkim pravima, zbog kojega su Agencija i njezino vodstvo posljednjih godina izloženi tužbama zaposlenika, ali i pravomoćno osuđeni zbog pokušaja opstrukcije osnivanja sindikata, piše Večernji.

Ravnatelj HAKOM-a Mario Weber prošli tjedan odbio je provesti pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci koji mu je naložio da dugogodišnju zaposlenicu HAKOM-a Katarinu Žaju Pauk vrati na posao jer je otkaz koji joj je uručio 2014. bio nezakonit.

Dapače, umjesto da je rasporedi na odgovarajuće radno mjesto sukladno njezinoj stručnoj spremi, kako je u izreci zatražio sud, zaposlenici je uručio novi otkaz.

U obrazloženju otkaza pritom izrijekom navodi da odluku suda ne može potpuno provesti jer je radno mjesto na kojem je zaposlenica radila prije nezakonitog otkaza ukinuto, a HAKOM nema drugo odgovarajuće. Pero Tabak, sindikalni povjerenik u HAKOM-u, koji se također suočava s otkazom, kaže da HAKOM, međutim, ni na koji način ne može zakonito izbjeći provedbu sudske presude.

– Zamislite da netko s ovršnom presudom kaže – evo, pogledajte mi u novčanik i vidite da nemam novca, pa da presuda padne. To je potpuno nelogično – rekao je Večernjem Tabak. Ponavlja da se u HAKOM-u sustavno krše prava radnika, a uvjeren je da će novo Vijeće, koje bi Sabor uskoro trebao imenovati, “stvari vratiti u normalu”.

U HAKOM-u ne demantiraju da su zaposlenici uručili novi otkaz, no tvrde da “striktno primjenjuju propis koji takvo vraćanje na rad određuje”.

– Postupanje poslodavca, ne samo da nije izigravanje volje suda, nego je, dapače, taj postupak potpuno sukladan uobičajenom postupanju i sudskoj praksi – uzvratili su nam iz HAKOM-a.

Vladavina jednog čovjeka

Katarina Žaja Pauk kaže da ju je pravna bitka s HAKOM-om iscrpila i fizički i materijalno, pogotovo jer je 2014. u vrijeme otkaza imala malu djecu.

– Predstoji mi još jedna pravna bitka, ali se nadam da će Sabor žurno imenovati Vijeće i da će prestati samovladavina jednog čovjeka – kaže Žaja Pauk.

Imenovanje novog Vijeća HAKOM-a idući tjedan

Nakon isteka petogodišnjeg mandata Dražena Lučića, Vlada je Saboru predložila da na čelo Upravnog vijeća HAKOM-a imenuje Tonka Obuljena. Prijedlog je odmah naišao na protivljenje oporbe jer je predloženi kandidat brat ministrice Kulture Nine Obuljen-Koržinek. Njihovu sumnjičavost, ali i sumnjičavost medija potaknulo je i to što je Vlada u priopćenju sa zatvorene sjednice od 15. ožujka propustila izvijestiti javnost o tom imenovanju. To je učinila dan kasnije u dopunjenom priopćeju, ali je medijima “zaboravila” javiti da je priopćenje dopunjeno. Obuljenovo imenovanje ipak je prošlo saborski odbor, a Sabor bi ga trebao potvrditi u idući petak, piše Večernji.

Facebook Komentari