Hrvatska prvi put više zaradila nego potrošila, evo što kaže Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković komentirao je podatke Državnog zavoda za statistiku o deficitu i javnom dugu:

“Danas je i službeno potvrđeno ono što smo prethodno najavljivali, da smo u prošloj godini ostvarili jedinstven rezultat u javnim financijama, te da je Hrvatska prvi put više zaradila nego potrošila”, kazao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da je prvi put od kada se statistika javnih financija prati po europskoj statističkoj metodologiji ostvaren suficit, odnosno višak proračuna opće države u iznosu od dvije milijarde i sedamsto pedeset četiri milijuna kuna (2,754 milijarde kuna), što je 0,8 posto BDP-a. “To je rezultat iznad očekivanja ali u skladu s našim odgovornim vođenjem fiskalne politike”, dodao je.

“Podsjećam da je 2016. godine ostvaren deficit, odnosno manjak opće države od tri milijarde dvjesto sedamdeset pet milijuna kuna (3,275 milijardi kuna), a 2015. također je ostvaren manjak od golemih jedanaest milijardi šesto osamdeset sedam milijuna kuna (11,687 milijardi kuna)”, rekao je.

Konkretno to znači da je ostvareni suficit u 2017. smanjio zaduženje prosječnog hrvatskog građanina za 780 kuna. Za razliku od toga, u 2015. je povećavao prosječno zaduženje građana za oko 2800 kuna, a u 2016. za 655 kuna.

Predsjednik Vlade Plenković naveo je da je ovaj rezultat utjecao i na smanjenje javnog duga mjereno kroz udjel u bruto domaćem proizvodu (BDP-u), tako da je on na kraju 2017. godine iznosio 78 %, što je za tri postotna boda manje u odnosu na 2016., a gotovo šest postotnih bodova manje u odnosu na 2015. godinu.

Naglasio je da ovaj financijski rezultat potvrđuje odlučnu politiku Vlade u realizaciji jednog od strateških ciljeva, a to je konsolidacija javnih financija i smanjivanje javnog duga što je u 2017. godini potvrdio i izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Predsjednik Vlade istaknuo je da su napore Vlade Republike Hrvatske već prepoznale međunarodne financijske institucije i rejting agencije te su po prvi put od 2004. godine podigle kreditni rejting.

“Uvjeren sam da će ovaj rezultat biti daljnji poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata u vođenju odgovorne financijske politike te da će to u dogledno vrijeme rezultirati i daljnjim povećanjem našeg kreditnog rejtinga u investicijski, a što će dodatno potaknuti rast hrvatskog gospodarstva i standarda života hrvatskih ljudi. Hrvatska nastavlja s reformama uz jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i održivosti javnih financija”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Share This Article