Tražit ćemo da se na razini VE razjasni bit Konvencije

Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu podjele koje je u Hrvatskoj izazvala ratifikacija Istanbulske konvencije.

“Prije svega apeliram na sve aktere da malo smanje tenzije i da se vratimo na bit konvencije”, rekao je premijer.

“Glavnom tajniku Vijeća Europe smo objašnjavali kakve je reakcije izazvao ovaj proces kod jednog dijela ljudi u Hrvatskoj, kod jednog dijela aktera u političkim procesima. Moja je poruka bila vrlo jasna. Za bit koju pokriva ova konvencija i za institucije poput Vijeća Europe, koje uskoro slavi 70-ti rođendan, i kojim će Hrvatska uskoro predsjedati, nije dobro da plemenita namjera bude zasjenjena drugim raspravama kojima smo svjedočili u Hrvatskoj”, kaže Plenković.
“Zbog toga će Hrvatska na ministarskom sastanku u Kopenhagenu pokrenuti ovu temu i tražiti da se na razini cijele organizacije razjasni što je bit ove konvencije. Ako je cilj smanjiti groznu statistiku i nasilje, ojačati pravne, institucionalne, operativne, financijske mehanizme zaštite žena od nasilja, onda to treba biti tema, a ne nešto drugo.”
“Moja je poruka zbog toga umirujuća. Vidimo puno manipulacija, lažnih informacija u eteru, o tome da se nekome prijetilo i nekoga ucjenjivalo. To su sve laži i neistine i odlučno ih odbacujem. Nedopustivo je da se takvo što koristi u eteru i da se produbljuje ova tema i grade podjele u društvu na nečemu što nije. Iza toga čvrsto stojim kao predsjednik Vlade i HDZ-a na tome ću ustrajati i očekujem od svih dionika da smire tenzije i ne koriste se netočnim i lažnim informacijama i ne produbljuju konflikte u hrvatskom društvu. Ima i ovako i onako dovoljno problema”, zaključio je premijer, prenosi N1.

Facebook Komentari