Republika Koreja će pokušati dogovoriti trajni mir s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom

Predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in i vođa DNR Koreje, Kim Jong-un

Južna Republika Koreja namjerava iskoristiti predstojeći summit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok, izjavio je u Seulu visoki dužnosnik Vlade Republike Koreje.

Rijetki sastanak predsjednika Republike Koreje, Moon Jae-ina i predsjednika sjeverne DNR Koreje, Kim Jong-una održat će se 27. travnja ove godine u pograničnom selu Panmunjeomu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump također se planira sastati sa predsjednikom DNR Koreje, Kim Jong-unom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom lipnja ove godine

Dužnosnik Vlade Republike Koreje rekao je kako će se na razgovorima pokušati dogovoriti okončanje “neprijateljstava” kao i zamjena postojećeg sporazuma o primirju između Republike Koreje i Demokratske Narodne Republike Koreje novim mirovnim sporazumom u koji bi bilo uključeno nekoliko strana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump također se planira sastati sa predsjednikom DNR Koreje, Kim Jong-unom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom lipnja ove godine, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje (Republika Koreja i DNR Koreja) su i dalje u ratu. Korejski rat 1950. – 1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije do kraja  finaliziran.

Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države očekuju kako će dobiti konkretna obećanja od sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una vezano za zaustavljanje nuklearnog programa DNR Koreje .

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje (Republika Koreja i DNR Koreja) su i dalje u ratu. Korejski rat 1950. – 1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije do kraja finaliziran. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari