Jandroković u Zagrebu ispričao što se dogodilo u Beogradu, Pupovac filozofski ocijenio slučaj

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je konferenciju za medije u Saboru nakon što je hrvatska delegacija danas prekinula svoj posjet Srbiji zbog incidenta koji je izazvao Vojislav Šešelj.

“Susret je bio dogovoren i osmišljen kao nastavak dijaloga između Grabar-Kitarović i Vučića. Dogovorili smo se da raspravimo čitav niz važnih pitanja između Hrvatske i Srbije”, rekao je Jadroković na početku konferencije za medije i dodao da je posjet trebao biti sadržajan.

“Na izlasku iz Skupštine dogodio se incident. U dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja, zastupnika i presuđenog ratnog zločinca, kako nam dobacuje na uvredljiv način. Doznali smo da je nasrnuo na hrvatsku zastavu, uzeo ju, gazio i pokušao rastrgati kada ga je zaustavilo osiguranje. Svi zajedno smo dogovoroili da s obzirom da je na ružan i gnjusan način narušen dignitet simbola hrvatske države, odlučili smo prekinuti posjet i vratiti se u Zagreb”, rekao je Jandroković. “Dobro smo razmislili, ali to je bio takav trenutak u kojem ne možete odlučiti drugačije jer dostojanstvo države mora biti na prvom mjestu”, kazao je Jandroković.

“Videli smo prve reakcije predsjednice Skupštine i Vlade Srbije koje su osudile događaj. Moglo bi se polemizirati s načinom na koje su to učinile, pokušale su ga relativizirati. Očekujemo da će se predsjednik Srbije očitovati i jasno osuditi taj događaj”, rekao je Jandroković i dodao da razgovoru između Hrvatske i Srbije nema alternative. “Bitno je da se situacija raščisti i stvori prostor za dijalog. Očito predsjednik Srbije ima svoje razloge zašto nije reagirao brže”, kazao je Jandroković.

“Nanesena je šteta posjeti koja je dobro krenula i unaprjeđenju hrvatsko-srpskih odnosa i učinjena je šteta Srbiji. Treba ostati hladne glave i učiniti sve da ne budemo taoci ljudi koji gaze nacionalne simbole država koje trebaju unaprjeđivati odnose”, kazao je Milorad Pupovac koji je, također, bio u delegaciji u Beogradu.

Na pitanje je li po njemu moralno da Šešelj koji je osuđeni ratni zločinac sjedi u tamošnjem parlamentu, odnosno Narodnoj skupštini Srbije, Pupovac je rekao: ‘’Mislim da je problem ratnih zočina ozbiljan problem dviju zemalja, a ne bih htio da bude i problem između parlamenata’’.

Na pitanje treba li se Srbija ispričati, Pupovac je odgovorio:

“Ja nisam prava adresa za to pitanje koje smatram tendencioznim”, rekao je.

“Ovo je problem Srbije i oni taj problem moraju rješavati”, kazao je Jandroković. “Bez obzira na današnji događaj ostajemo vrlo čvrsto uz Hrvatske koji žive u Srbiji i nastjat ćemo da njihova pozicija bude što jača”, rekao je Jandroković, prenosi N1.

Facebook Komentari