Bošnjaković: Evo tko je Vladin kandidat za Glavnog državnog odvjetnika

Vlada će Saboru predložiti Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika, javlja N1.

Dražen Jelenić je sada prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu 24. travnja završava mandat.

‘Cijelu je karijeru Dražen Jelenić u državnom odvjetništvu, smatramo da, obzirom da poznaje sustav, da će odgovoriti svim zadaćama koje DORH ima’, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade.

‘Nova energija koja dolazi sasvim sigurno pridonijet će još boljem radu DORH-a’, rekao je ministar.

‘Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod lupom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku te ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava’, najavio je Bošnjaković.

Prema proceduri, svoje mišljenje o novom kandidatu morat će dati saborski Odbor za pravosuđe, nakon čega će Jelenića morati potvrditi i Sabor. Bošnjaković se nada da će cijela procedura biti gotova do 24. travnja, kada Cvitanu istječe mandat.

O Jeleniću nema puno javno dostupnih podataka. Predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća koj je nadležno za imenovanje i razrješenje zamjenika državnih odvjetnika te županijskih i općinskih državnih odvjetnika, vođenje postupka i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti zamjenika državnih odvjetnika, premještaj zamjenika državnih odvjetnika, raspisivanje izbora za članove Vijeća iz redova zamjenika državnih odvjetnika, sudjelovanje u osposobljavanju i usavršavanju državnih odvjetnika, zamjenika i državnoodvjetničkih službenika, odlučivanje o prigovoru na ocjenu, vođenje očevidnika državnih odvjetnika i zamjenika, vođenje i kontrola imovinskih kartica državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika, i obavljanje drugih poslova u skladu sa zakonom.

Zna se da je jedno vrijeme bio glavni zagrebački državni odvjetnik, te da mu je supruga 2012. bila zamjenica županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

Bio je zamjenik glavnog državnog odvjetnika i u vrijeme mandata Mladena Bajića, i tada je bio zadužen za gospodarski kriminal. Dražen Jelenić bio je tužitelj u slučaju otmice sina Vladimira Zagorca, za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković.

Poznata je i epozoda iz 2012. kada mu je ukradena torba i laptop, a za krađu je osuđen jedan konobar iz Čazme, koji je Jeleniću stvari ukrao dok je ručao u zagrebačkom restoranu Boban, piše tportal.

Kako je čovjeku kojeg Vlada predlaže za Glavnog državnog odvjetnika dok je fino ručao ukraden laptop s tajnama Bajićevog DORH-a

Facebook Komentari