RTL tvrdi da Cvitan više neće biti Glavni državni odvjetnik, Plenković mu se zahvalio, evo tko će biti

O izvješću rada Dinka Cvitana u 2015. i 2016. godini raspravljat će se u četvrtak, piše RTL.

Dinko Cvitan više neće biti Glavni državni odvjetnik. Informacija koja se danima spominje, RTL-u je neslužbeno potvrđena, a iz istog izvora doznaje i tko bi ga trebao naslijediti.

Mandat mu traje još samo tjedan dana, a je li Hrvatska zadovoljna s radom čovjeka koji je uhitio zagrebačkog gradonačelnika i zatražio pritvaranje Ivice Todorića, u dvije godine saborski zastupnici nisu uspjeli raspraviti. Naime, izvješće se nije našlo na dnevnom redu ni jedne sjednice u dvije godine. Ovaj tjedan bi pogrešku trebao ispraviti.

Glavi državni odvjetnik bio je u petak poslijepodne u Banskim dvorima. Premijer Andrej Plenković mu se tada, kako doznaje RTL, zahvalio na suradnji i rekao mu da na njega kao glavnog državnog odvjetnika više ne računa. Samo nekoliko sati prije ove odluke, na pitanje o mogućim Cvitanovim nasljednicima premijer nije želio konkretnije odgovoriti već je poručio kako će Vlada donijeti odluku kada za to bude vrijeme.

Kao mogući Cvitanov nasljednik spominje se 60-godišnji Davor Petričević koji trenutno obnaša dužnost vršitelja dužnosti županijskog državnog odvjetnika u Osijeku. Navodno ga podržava slavonski HDZ, a uz njegovo se ime spominje i Cvitanov zamjenik, samozatajni Dražen Jelenić.

Cvitan je na čelo Državnog odvjetništva došao 2014. za vrijeme SDP, kada je naslijedio Mladena Bajića. Tada je najavio lov na lokalne šerife koje su kako je rekao, opasniji nego što izgleda.

Za njegova mandata uhićen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, šef Dinama Zdravko Mamić, a istražni zatvor određen je i za Ivicu Todorića. No, do potvrđivanja optužnica čeka se predugo, suđenja se odugovlače, javnost je nezadovoljna, kao i kratkotrajna Oreškovićeva i Plenkovićeva Vlada.

Cvitan se redovito hvalio svojim radom. “Što se tiče uskočkih optužnica 98 posto ih je potvrđeno, a što se tiče uspješnosti, ono je na razini 94 posto osuđujućih presuda”, kazao je Cvitan u svibnju 2016. kada je tvrdio i kako politika nema utjecaj na njegov rad.

Iz SDP-a upozoravaju da vremena nema jer Cvitanu mandat istječe za tjedan dana i Vlada mora hitno predložiti kandidata.

“Državno odvjetništvo priprema i sudjeluje i u zastupanju Hrvatske u arbitražnim postupcima koji se pokreću protiv švicarskog franka. Dakle, instituciju koja štiti ekonomske interese Hrvatske i progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj spremni smo ostaviti bez čelnog čovjeka”, poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

Cvitana se u Saboru očekuje u četvrtak kada bi trebao obrazložiti izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu. Do tada bi Vlada već trebala javno objaviti njegovog nasljednika, piše RTL.

Share This Article