Počela međunarodna istraga o nedavnom kemijskom napadu na civile u Siriji. Al-Assad rekao ruskim zastupnicima da su napadi Zapada bili čin agresije

Na sirijski grad Doumu izvršen kemijski napad 7. travnja ove godine u kojem su poginule desetine ljudi, među kojima je i mnogo male djece, a koji se pripisuje sirijskim vlastima

Skupina međunarodnih stručnjaka u nedjelju započinje istragu na mjestu nedavnog napada kemijskim oružjem u Sirijskoj Arapskoj Republici koji je rezultirao britanskim, američkim, francuskim zračno-pomorskim raketnim udarima na režim sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu, u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima koji je blizak saveznik Ruske Federacije..

“Predviđeno je da danas (u nedjelju) grupa krene u Doumu kako bi ondje započela s radom”, rekao je za francusku novinsku agenciju AFP zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Železnjak nakon sastanka s Basharom Hafezom al-Assadom u Damasku

Grad Douma, na koji je 7. travnja, pretpostavlja se, izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Ghouti.

Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.

Sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da su napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

Zadnji pobunjenici u Doumi, kao i civili evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirijske Arapske Republike u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja dva dana nakon nedavnoga kemijskog napada.

Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv.

Sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika u nedjelju da su napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

Pentagon i američki predsjednik Donald John Trump su priopćili da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan saveznički zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Sastanak l-Assada i ruskih zastupnika održao se nakon napada projektilima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske na ciljeve sirijske vlade zbog navodnog napada otrovnim plinom prošli tjedan.

Ruska Federacija, koja pomaže al-Assadu u borbi protiv militanata i pobunjenika, odmah je osudila napade i zatražila izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Železnjak nakon sastanka s Basharom Hafezom al-Assadom u Damasku, a prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje. Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) krstarećim raketama „Tomahawk“ gađa sirijske kemijske i vojne ciljeve

Predsjednik je bio “dobro raspoložen” i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su ruski zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirijska Arapska Republika koristila kako bi odbila napade Zapada.

“Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija”, rekao je al-Assad u nedjelju a objavio je njegov ured. Moskva i Damask “vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma” nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Obje zemlje odbacile su izvješća o navodnom napadu plinom nazvavši ih lažnim i optuživši Washington da ih koristi kao izliku za napade.

Jedan visoki ruski vojni dužnosnik rekao je u subotu da je sirijska protuzračna obrana, koja se uglavnom sastoji od sustava razvijenih u bivšem SSSR-u, presrela 71 od 105 američkih, britanskih i francuskih projektila.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan saveznički zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan saveznički zrakoplov niti ijedan projektil ispaljen u toj operaciji.

Bombardiranje, koje su Damask i njegovi saveznici osudili kao ilegalan čin agresije, najveća je intervencija zapadnih zemalja protiv Bashata Hafeza al-Assada i njegove moćne saveznice Ruske Federacije. Ciljevi zapadnjačkih napada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Međutim, tri su države – Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Francuska – priopćile da su pomorsko-zračni raketni udari bili ograničeni na sirijska postrojenja za kemijsko oružje te da njihova svrha nije bila srušiti al-Assada ili intervenirati u građanskome ratu. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, TASS)

Facebook Komentari