Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson: “Al-Assadov režim nije toliko glup da pokrene još jedan napad kemijskim oružjem”

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, gostuje u BBC-jevoj emisiji Andrewa Marra

Zapadne sile razmotrit će “opcije” ako Vlada Sirijske Arapske Republike ponovno upotrijebi kemijsko oružje, ali zasad ništa nije planirano, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova u nedjelju, nakon što su zračni udari na mete u Siriji izazvali usijanu raspravu o njihovoj legalnosti i učinkovitosti.

Britanski, američki i francuski pomorsko-zračni napadi projektilima pogodili su središte sirijskog programa za kemijsko oružje u subotu u znak odmazde za prošlotjedni napad otrovnim plinom na grad Doumu, iako se čini da ta ograničena operacija neće zaustaviti napredovanje sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada u sedmogodišnjem ratu.

Američka Veleposlanica pri UN-u, Nimrata Nikki Randhawa Haley je kazala na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a kako joj je predsjednik Donald John Trump rekao da ako sirijski režim ponovno upotrijebi otrovni plin, Sjedinjene Američke Države szu spremne pucati

Bombardiranje, koje su Damask i njegovi saveznici osudili kao ilegalan čin agresije, najveća je intervencija zapadnih zemalja protiv Bashata Hafeza al-Assada i njegove moćne saveznice Ruske Federacije.

Međutim, tri su države priopćile da su udari bili ograničeni na sirijska postrojenja za kemijsko oružje te da njihova svrha nije bila srušiti al-Assada ili intervenirati u građanskome ratu.

Govoreći u emisiji na britanskoj televiziji, šef britanske diplomacije Alexander Boris de Pfeffel Johnson, podržao je odluku premijerke Ujedinjenog Kraljevstva, Therese Mary May o sudjelovanju u napadu, izjavivši da je to bila ispravna stvar kako bi se spriječila daljnja uporaba kemijskog oružja.

Zapadne zemlje priopćile su da je svrha napada bila spriječiti nove sirijske napade kemijskim oružjem nakon napada plinom u Doumi 7. travnja u kojemu je ubijeno između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece. One za taj napad optužuju sirijsku Vladu. Na fotografiji je raketni udar na Siriju s američkog raketnog razarača USS Donald Cook (DDG-75)

“U ovom trenutku nema prijedloga za daljnje napade jer al-Assadov režim nije toliko glup da pokrene još jedan napad kemijskim oružjem”, kazao je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, gostujući u BBC-jevoj emisiji Andrewa Marra.

“Ako se i kada to dogodi, tada ćemo sa saveznicima razmotriti koje su opcije”, rekao je.

“Pravna osnova… morala bi biti samoobrana ili odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Humanitarna intervencija je pravno sporni koncept”, kazao je britanski oporbeni čelnik, Jeremy Bernard Corbyn u intervjuu za BBC u nedjelju.

Njegove riječi u skladu su s izjavom američke veleposlanice pri UN-u, Nimrate Nikki Randhawe Haley. Ona je kazala na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a kako joj je predsjednik Donald John Trump rekao da ako sirijski režim ponovno upotrijebi otrovni plin, Sjedinjene Američke Države szu spremne pucati, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Zapadne zemlje priopćile su da je svrha napada bila spriječiti nove sirijske napade kemijskim oružjem nakon napada plinom u Doumi 7. travnja u kojemu je ubijeno između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece. One za taj napad optužuju sirijsku Vladu.

Govoreći u emisiji Andrewa Maara na britanskoj televiziji BBC, šef britanske diplomacije Alexander Boris de Pfeffel Johnson, podržao je odluku premijerke Ujedinjenog Kraljevstva, Therese Mary May o sudjelovanju u napadu, izjavivši da je to bila ispravna stvar kako bi se spriječila daljnja uporaba kemijskog oružja

Međutim, britanski oporbeni čelnik Jeremy Bernard Corbyn izjavio je da je pravna osnova britanske uloge upitna, dodajući da će on podržati samo onu akciju koja dobije potporu Vijeća sigurnosti UN-a.

“Pravna osnova… morala bi biti samoobrana ili odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Humanitarna intervencija je pravno sporni koncept”, kazao je Jeremy Bernard Corbyn u intervjuu za BBC u nedjelju. (Theo Ljubić, Reuters, BBC)

Facebook Komentari