Država Izrael, Kanada i Republika Turska podržale su anglo-američko-francusku vojnu akciju protiv Sirije, dok Islamska Republika Iran napad odlučno osuđuje

Anglo-američko francuske vojnopomorske i zračne snage napali su postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti između Zapada i Rusije

Država Izrael, Kanada i Republika Turska podržali su danas zračne udare u Sirijskoj Arapskoj Republici poručivši da su opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju kemijskog oružja dok ih je Islamska Republika Iran osudio.

Republika Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao “primjereni” odgovor, objavio je danas izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. “Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska Republika gledamo kao na primjereni odgovor”, kazao je izvor.

“Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Ghoutu”, kazao je u priopćenju Justin Pierre James Trudeau. “Kanada podupire odluku SAD-a, Ujedinjenog Kraljvstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuske Republike da poduzmu akcije kako bi smanjili sposobnost al-Assadova režima za napade kemijskim oružjem protiv vlastitoga naroda”

Kanada podupire udare protiv Sirijske Arapske Republike, kazao je premijer te države Justin Pierre James Trudeau dodajući da “odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

“Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Ghoutu”, kazao je u priopćenju Justin Pierre James Trudeau. “Kanada podupire odluku SAD-a, Ujedinjenog Kraljvstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuske Republike da poduzmu akcije kako bi smanjili sposobnost al-Assadova režima za napade kemijskim oružjem protiv vlastitoga naroda”, prenosi francuska noinska agencija AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael – Država Izrael je opravdala u subotu američke, francuske i britanske udare u Sirijskoj Arapskoj Republici ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim “ubojitim akcijama”, kazao je izraelski dužnosnik.

“Nastavit ćemo raditi s našim međunarodnim partnerima na nastavku istrage kemijskog oružja u Siriji”.

Država Izrael je opravdala u subotu američke, francuske i britanske udare u Sirijskoj Arapskoj Republici ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim “ubojitim akcijama”, kazao je izraelski dužnosnik.

“Prošle godine američki predsjednik Donald John Trump rekao je da će korištenje kemijskog oružja preći crvenu liniju. Noćas su pod vodstvom SAD-a, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo djelovali posljedično. Sirijska Arapska Republika nastavlja svoje ubojite akcije”, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Republika Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao “primjereni” odgovor, objavio je danas izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. “Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska Republika gledamo kao na primjereni odgovor”, kazao je izvor.

Islamska Republika Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je danas na “regionalne posljedice” udara zračno-pomorskih snaga Ujedinjenog Kraljvstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, SAD-a i Francuske na Siriju “odlučno” ih osudivši.

“Sjedinjene Američke Države i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirijske Arapske Republike i odgovorni su za regionalne posljedice”, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

“Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista” u Istočnoj Ghuti koju su ponovno zauzele sirijska vojska i njezini saveznici, dodaje se u tekstu koji osuđuje “očito kršenje međunarodnih propisa i zakona”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

U pomorsko-zračnim raketnim napadima na vojne ciljeve kemijskog naoružanja u Sirijskoj Arapskoj republici sudjelovali su američko, britanko i francusko ratno brodovlje, borbeni zrakoplovi i podmornice

Libanonski Hezbollah tj. Božja stranka, odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj obrani na rušenju zapadnih raketa poručivši da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta.

U pomorsko-zračnim raketnim napadima na vojne ciljeve kemijskog naoružanja u Sirijskoj Arapskoj republici sudjelovali su američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) klase Nimitz u pratnji njemačke raketne fregate FGS Hessen, klase Sachsen, četiri američka raketna razarača su već u Sredozemlju: USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“, raketni razarač USS Porter DDG 78, raketni razarač USS Carney (DDG-64) i raketni razarač USS Laboon (DDG-58), kao i dvije nuklearne podmornice, USS Georgia (SSBN-729/SSGN-729) klase Ohio i USS John Warner (SSN-785) klase Virginia, a uz njih, u blizini libanonske obale djelovala je i francuska fregata FREMM klase FS Aquitaine.

“Sjedinjene Američke Države i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirijske Arapske Republike i odgovorni su za regionalne posljedice”, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.“Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista” u Istočnoj Ghuti koju su ponovno zauzele sirijska vojska i njezini saveznici, dodaje se u tekstu koji osuđuje “očito kršenje međunarodnih propisa i zakona”

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Brittanije i Sjeverne Irske je protiv sirijskih ciljeva aktiviralo Kraljevsku ratnu mornaricu -Royal Navy koja je prethodno najavila i razmjestila taktičke nuklearne napadne podmornice HMS Vigilant, HMS Vanguard, HMS Victorius i HMS Vengeance na položaje na kojima je Sirijska Arapska Republika u dometu britanskih krsarećih raketa koje su također djelovale duboko po sirijskim vojnim ciljevima. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, AFP)

Evo što Hrvatska kaže o napadu SAD-a, Francuske i Ujedinjene Kraljevine na Siriju

Putin o napadu na Siriju: Povijest će presuditi u ovom slučaju, što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre

Facebook Komentari