Američki general-pukovnik Kenneth F. McKenzie: Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a sirijska je djelovala tek nakon naših napada

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare. “Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu”, objasnio je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie

Sjedinjene Američke Države danas su izvijestile da su “uspješno pogodile sve ciljeve” što su ih SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska predvidjele u Sirijskoj Arapskoj Republici, u znak odmazde sirijskom režimu za uporabu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

“Ne želimo se miješati u sukob u Siriji, ali ne možemo dopustiti takva kršenja međunarodnog prava”, izjavila je glasnogovornica američkog Pentagona Dana W. White na konferenciji za novinare, a prenosi francuska novinska agencija AFP. “Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve”, dodala je.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili “precizni, važni  i učinkoviti” zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu “trebati još godine da se od njih oporavi”, kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie.

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je američki general-pukovnik Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare. “Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu”, objasnio je Kenneth McKenzie, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji”, kazao je general-pukovnik Kenneth McKenzie, dodavši da su snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara.

“Ne želimo se miješati u sukob u Siriji, ali ne možemo dopustiti takva kršenja međunarodnog prava”, izjavila je glasnogovornica američkog Pentagona Dana W. White na konferenciji za novinare

“Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti”, rekao je general-pukovnik Kenneth McKenzie, a prenosi britanski Reuters.

Kazao je kako su snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi, uglavnom civila među kojima je i mnogo djece

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi, uglavnom civila, među kojima je i mnogo djece. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Share This Article