Ruski veleposlanik u UN-u:“Opasnost od eskalacije je veća od same Sirije jer je naša vojska tamo. Nadam se da neće biti točke bez povratka“.

Ruski Veleposlanik pri UN-u, Vasily Alekseevič Nebenzya

Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Vasily Alekseevič Nebenzya danas je pozvao Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da se suzdrže od vojne akcije u Sirijskoj Arapskoj Republici zbog navodne upotrebe kemijskog oružja, ustvrdivši kako je „trenutni prioritet izbjeći opasnost rata“.

Upitan o tome govori li o ratu između SAD-a i Ruske Federacije, veleposlanik Vasily Alekseevič Nebenzya je odgovorio: „Nažalost ne možemo isključiti nijednu mogućnost jer smo vidjeli poruke koje dolaze iz Washingtona. Bile su veoma ratoborne“.

Američki predsjednik Donald John Trump je u ponedjeljak upozorio na brz i silovit odgovor kada bude ustanovljena odgovornost za napad i nazvao sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada životinjom te obećao da će on i Ruska Federacija i Islamska Republika Iran, koje je nazvao odgovornima za podršku sirijskom režimu, “platiti veliku cijenu” te je u srijedu upozorio Rusku Federaciju na moguću vojnu akciju u Sirijskoj Arapskoj Republici i kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al-Asadu.

„Znaju da smo tamo. Htio bih da postoji dijalog kroz primjerene kanale kako bi se spriječio opasni razvoj događaja“, naglasio je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasily Alekseevič Nebenzya.

„Opasnost od eskalacije je veća od same Sirije jer je naša vojska tamo… pa je situacija veoma opasna“, rekao je Vasily Alekseevič Nebenzya,  i zaključio kako se „nada da neće biti točke bez povratka“.

Britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Podsjetimo, američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale.

Ruski ratni brodovi su zbog vlastite sigurnosti napustili danas pomorsku bazu Tartus u Sirijskoj Arapskoj Republici

Američka ratna mornarica također je objavila da je borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenula u srijedu prema Bližnjem Istoku.

Ruski ratni brodovi napustili su danas pomorsku bazu Tartus u Sirijskoj Arapskoj Republici, javlja britanski Reuters, pozivajući se na rusku agenciju Interfax. General-pukovnik Vladimir Anatoljevič Šamanov, predsjednik odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, rekao je da se brodovi povlače iz te sredozemne luke zbog vlastite sigurnosti.

„Znaju da smo tamo. Htio bih da postoji dijalog kroz primjerene kanale kako bi se spriječio opasni razvoj događaja“, naglasio je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasily Alekseevič Nebenzya.

Britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Američki predsjednik Donald John Trump je u ponedjeljak upozorio na brz i silovit odgovor kada bude ustanovljena odgovornost za napad i nazvao sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada životinjom te obećao da će on i Ruska Federacija i Islamska Republika Iran, koje je nazvao odgovornima za podršku sirijskom režimu, “platiti veliku cijenu” te je u srijedu upozorio Rusku Federaciju na moguću vojnu akciju u Sirijskoj Arapskoj Republici i kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al-Asadu. (Theo Ljubić, Reuters, Inerfax)

 

Facebook Komentari