Američki predsjednik Donald John Trump: Napad na Siriju može biti vrlo uskoro ili uopće ne tako uskoro. Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad

Predsjednik Sjedinjenih Amerikih Država, Donald John Trump smatra kako je to jako loš sporazum. U siječnju je postavio ultimatum Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuskoj Republici i Saveznoj Republici Njemačkoj da ga poboljšaju ili će SAD ponovno uvesti sankcije Islamskoj Republici Iran

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump danas je relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Sirijsku Arapsku Republiku nakon kemijskog napada na civile u sirijskom gradu Douma, kazavši da bi napad “mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće”.

“Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju”, napisao je predsjednik Donald John Trump na Twitteru. On je obećao poduzeti brzu i odlučnu akciju protiv Sirijske Arapske Republike nakon izvješća o napadu otrovnim plinom u kojem je ubijeno između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je mnogo male djece, javlja brittanska novinska agencija Reuters.

Američka ratna mornarica je objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenuti u srijedu prema Bližnjem Istoku.

Službeni Damask je zanijekao odgovornost za incident koji je proširio jaz između Zapada i Moskve, koja podupire sirijsku vladu predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

U srijedu, čak iako je Donald John Trump ranije rekao da neće “objavljivati” svoje korake u Siriji, on je u poruci na Twitteru rekao da će projektili “stići, lijepi, novi i ‘pametni’!”

Američki ministar obrane, general James Jim Norman Mattis, u vojničkim krugovima zvan nadimkom “Bijesni pas”, upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.

Prema pisanju britanskog konzervativnog dnevnog lista ogromne tiraže, The Daily Telegraph, britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron danas je kazao kako će odlučiti hoće li napasti ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici nakon kemijskog napada nakon što se prikupe sve potrebne informacije, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Trebat ćemo donijeti odluke u dogledno vrijeme kad procijenimo da je najkorisnije i najučinkovitije”, kazao je predsjednik Francuske Republike Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Američki portal The Washington Examiner, također se pozivjući na izvor iz Pentagona, objavio kako je američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale. Američka ratna mornarica također je objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenuti u srijedu prema Bližnjem Istoku.

Američki ministar obrane, general James Jim Norman Mattis, u vojničkim krugovima zvan nadimkom “Bijesni pas”, upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.

Prema pisanju britanskog konzervativnog dnevnog lista ogromne tiraže, The Daily Telegraph, britanska premijerka Theresa Mary May je zapovijedila britanskoj ratnoj mornarici Royal Navy da razmjesti taktičke napadne podmornice na položaje na kojima bi Sirijska Arapska Republika bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Britanska TV postaja Sky News je javila kako se očekuje da će premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May od svojih ministara zatražiti da odobre uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u vojnu akciju protiv infrastrukture kemijskoga naoružanja Sirijske Arapske Republike. (Theo Ljubić, The Daily Telegraph, Reuters, The Washington Examiner, Sky News)

Facebook Komentari