Rusi prate kretanje američkih ratnih brodova prema Siriji. Pored dva raketna razarača, SAD šalje i nosač zrakoplova USS Harry S. Truman (CVN-75)

Američka ratna mornarica slijedi u stopu ruske ratne brodove s nosačem zrakoplova na atomski pogon USS Harry S Truman (CVN 75), klase Nimitz, odmah nakon upplovljavanja u Sredozemno more iz Atlanstkog oceana kroz Gibraltarski tjesnac

Vojska Ruske Federacije pozorno prati stanje u vezi sa Sirijskom Arapskom Republikom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema sirijskim obalama, objavila je danas službena Moskva, pošto je američki predsjednik Donald John Trump najavio napade na Siriju zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirijska Arapska Republika i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad njen teritorij.

“Pozorno pratimo razvoj situacije u svezi sa Sirijom i u cijeloj regiji”, priopćilo je Ministarstvo obrane Ruske Federacije. Reagiralo je također na upozorenje američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da uskoro slijedi vojna akcija u Siriji.

Vojska Ruske Federacije pozorno prati stanje u vezi sa Sirijskom Arapskom Republikom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema sirijskim obalama, objavilo je danas Ministarstvo obrane Ruske Federacije

“Umjesto da govori o spremnosti koalicije da ispali projektile na Siriju, SAD-u bi bilo bolje da obnovi uništeni grad Al-Raqqah i pruži razne oblike pomoći njegovim napaćenim stanovnicima.”

Ponovilo je da je navodni kemijski napad na Doumu bio lažan i da su za to krive Bijele kacige, odbacivši tvrdnje Zapada da su odgovorne vladine snage sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada.

Ruska vojna policija ući će u četvrtak u Doumu, najavilo je Ministarstvo obrane Ruske Federacije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Sergeyevič Peskov rekao je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države izmislile izvješća o kemijskom napadu u Doumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske vlade.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Sergeyevič Peskov rekao je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države izmislile izvješća o kemijskom napadu u Doumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske vlade. Američki predsjednik Donald John Trump mu je tada poručio – “Vrlo smo zabrinuti, kad se ovakva stvar dogodi, radi se o humanosti. Govorimo o humanosti. I ne može se dozvoliti da se to događa. Proučit ćemo taj barbarski čin i istražiti što se događa. Pokušat ćemo uvesti ljude unutra jer, kako znate, to (grad Douma) je u okruženju, pa je vrlo teško uvesti ljude unutra, jer nije samo pogođeno, opkoljeno je. A ako su nevini, zašto ne dozvoljavaju ljudima i međunarodnim kemijskim stručnjacima da uđu unutra i dokažu. Jer kao što znate, (Sirijci) tvrde da nisu izveli napad. Stoga, ako je to Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi skupa, naći ćemo način i znat ćemo odgovore vrlo brzo.”

U međuvremenu, Islamska Republika Iran je ponovno izrazio potporu Sirijkoj Arapskoj Republici.

Visoki savjetnik vrhovnog iranskog vođe rekao je danas da će Teheran pružati potporu Damasku protiv bilo kakve strane agresije, prenijela je iranska državna televizija IRIB.

Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio je luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se ve nalazi u vodama nadomak sirijske obale.

“Stajat ćemo uz sirijsku vladu protiv bilo kakve strane agresije… Iran podržava Siriju u njezinoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima (Izraela)”, rekao je Ali Akbar Velayati  tijekom posjeta istočnoj Ghouti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici Država Izrael, Kraljevina Saudijska Arabija te NATO Savez razmatraju hoće li napasti Sirijsku Arapsku Republiku zbog kemijskog napada u pobunjeničkojm gradu Douma pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je i mnogo male nedužne djece.

“Stajat ćemo uz sirijsku vladu protiv bilo kakve strane agresije… Iran podržava Siriju u njezinoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima (Izraela)”, rekao je Ali Akbar Velayati tijekom posjeta istočnoj Ghouti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Američki portal The Washington Examiner, također se pozivjući na izvor iz Pentagona, objavio kako je američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale. Američka mornarica također je jučer objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenuti u srijedu prema Bližnjem Istoku. (Theo Ljubić, Reuters, SANA, AFP, The Washington Examiner)

Facebook Komentari