Ministar obrane SAD-a, James Jim Norman Mattis zvani “Bijesni pas”: Američka vojska spremna je za vojnu opciju u Siriji, ako to bude potrebno

Američki ministar obrane, u vojnim krugoivma poznat i po nadimku “Bijesni pas”, James Jim Norman Mattis

Sjedinjene Američke Države još uvijek analiziraju obavještajne podatke o prošlotjednom kemijskom napadu u Sirijskoj Arapskoj Republici, rekao je danas američki ministar obrane, general James Jim Norman Mattis, u vojničkim krugovima zvan nadimkom “Bijesni pas”, govoreći opreznijim tonom nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald John Trump zaprijetio raketnim napadima.

Upitan ima li dovoljno dokaza protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, general James Jim Norman Mattis je rekao: “Još uvijek analiziramo obavještajne podatke, mi i naši ostali saveznici. Još radimo na tome”. Pojedinosti nije iznosio, prenosi brianska novinska agencija Reuters.

“Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući”, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon

Ministar obrane SAD-a, James Jim Norman Mattis je također ponovio da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Donald John Trump.

Nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald JohnTrump tvitao da će rakete “padati” po Sirijskoj Arapskoj Republici, Pentagon je objavio da neće komentirati buduće vojne operacije.

“Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući”, rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

Taj kemijski napad u Sirijskoj Arapskoj Republici, Washington je izmislio, kazao je pak glasnogovornik Kremlja Dmitry Sergeyevič Peskov. Dodao je da tako nešto ne smije biti iskorišteno kao opravdanje za američke napade na ciljeve sirijske vlade.

“Kao što je predsjednik rekao 8. travnja, kemijski napad sirijskog režima na nedužne civile u Doumi 7. ožujka bio je strašan i zahtjeva trenutni odgovor međunarodne zajednice”, dodao je.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja objavila je da će se sastati u ponedjeljak na hitnom sastanku kako bi razgovarala o, kako je objavila u priopćenju, “navodnom kemijskom napadu” u Doumi u kojem se vjeruje da su plinom potrovani deseci ljudi.

Taj kemijski napad u Sirijskoj Arapskoj Republici, Washington je izmislio, kazao je pak glasnogovornik Kremlja Dmitry Sergeyevič Peskov. Dodao je da tako nešto ne smije biti iskorišteno kao opravdanje za američke napade na ciljeve sirijske vlade.

Američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio je luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se ve nalazi u vodama nadomak sirijske obale.

Dmitryu Sergeyeviču Peskovu američki predsjednik Donald John Trump je odmah odgovorio – “Vrlo smo zabrinuti, kad se ovakva stvar dogodi, radi se o humanosti. Govorimo o humanosti. I ne može se dozvoliti da se to događa. Proučit ćemo taj barbarski čin i istražiti što se događa. Pokušat ćemo uvesti ljude unutra jer, kako znate, to (grad Douma) je u okruženju, pa je vrlo teško uvesti ljude unutra, jer nije samo pogođeno, opkoljeno je. A ako su nevini, zašto ne dozvoljavaju ljudima i međunarodnim kemijskim stručnjacima da uđu unutra i dokažu. Jer kao što znate, (Sirijci) tvrde da nisu izveli napad. Stoga, ako je to Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi skupa, naći ćemo način i znat ćemo odgovore vrlo brzo.”

Američka ratna mornarica je jučer objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenuti u srijedu prema Bližnjem Istoku.

Predsjednik Ruske Feeracije, Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je kako se nada da će “prevagnuti zdrav razum”, iako geopolitičke napetosti širom “sve više kaotičnog svijeta” stvaraju nervozu.

“Stanje međunarodnih odnosa ne može ne izazvati nervozu. Situacija u svijetu postaje sve više kaotična”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin u Kremlju, obraćajući se novim veleposlanicima u Ruskoj Federaciji.

On je dodao kako se nada da će “zdrav razum prevagnuti” te da će međunarodni odnosi krenuti u konstruktivnom smjeru i da će svi svjetski sustavi postati stabilniji i predvidljiviji.

Predsjednik Ruske Feeracije, Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je kako se nada da će “prevagnuti zdrav razum”, iako geopolitičke napetosti širom “sve više kaotičnog svijeta” stvaraju nervozu. “Stanje međunarodnih odnosa ne može ne izazvati nervozu. Situacija u svijetu postaje sve više kaotična”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin u Kremlju, obraćajući se novim veleposlanicima u Ruskoj Federaciji. On je dodao kako se nada da će “zdrav razum prevagnuti” te da će međunarodni odnosi krenuti u konstruktivnom smjeru i da će svi svjetski sustavi postati stabilniji i predvidljiviji.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici Država Izrael, Kraljevina Saudijska Arabija te NATO Savez razmatraju hoće li napasti Sirijsku Arapsku Republiku zbog kemijskog napada u pobunjeničkojm gradu Douma pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio između šezdeset i stotinu ljudi, među kojima je i mnogo male nedužne djece.

Američki portal The Washington Examiner, također se pozivjući na izvor iz Pentagona, objavio kako je američki raketni razarač USS Donald Cook (DDG-75) sa šezdeset krstarećih raketa „Tomahawk“ napustio luku u Cipru i krenuo prema međunarodnim vodama nadomak obala Sirijske Arapske Republike. Njemu se pridružuje i američki raketni razarač USS Porter DDG 78 koji se već nalazi u vodama nadomak sirijske obale. Američka ratna mornarica također je jučer objavila da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom (CVN-75) klase Nimitz, krenuti u srijedu prema Bližnjem Istoku. (Theo Ljubić, Reuters, The Washington Examiner)

Facebook Komentari