Haag osudio Šešelja na 10 godina zatvora, ali je to već odslužio

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrekao je pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po žalbi haškog tužiteljstva na prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je 31. ožujka 2016. oslobođen odgovornosti za progon i druge zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata početkom 1990-ih.

Određena je kazna od 10 godina zatvora. Šešelj je kaznu odslužio i uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru.

Na području Hrvatske i BiH dogodili su se sustavni i rašireni zločini i prvostupanjsko vijeće pogriješilo je kad je donijelo suprotan zaključak, utvrdio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

Šešelj je od puštanja na slobodu u studenome 2014. ignorirao žalbeni postupak poručujući da “ima pametnijeg posla”, nije nazočio žalbenoj raspravi, a predstojeća pravomoćna presuda ga “ne zanima”. Šešelj je u pritvoru Haškog suda bio od 2003. godine kada je dobrovoljno otišao u Haag, pa do 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog narušenog zdravlja. Nije nazočio niti izricanju prvostupanjske presude 31. ožujka 2016. a u međuvremenu se beogradskim medijima pohvalio da je potpuno izliječen od raka, javlja HRT.

Presuda Šešelju – prilika za ispravljanje nekih nepravdi

Share This Article