Vlada odabrala savjetnike za otkup dionica Ine od MOL-a, evo što Plenković kaže o vodi u Slavonskom Brodu

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kazao je da je Vlada odabrala savjetnike za otkup dionica Ine od MOL-a.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izjavio da izvanredna uprava Agrokora u iduća tri mjeseca zajedno sa svim dionicima mora finalizirati pravni tekst nagodbe te izvijestio da je za investicijskog savjetnika u postupku mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a predložen međunarodni konzorcij Morgan Stanleya, Intese San Paolo i Privredna banka Zagreb.

Za izbor investicijskog savjetnika za proces mogućeg otkupa dionica Ine od Mola inicijalno su interes iskazale 22 renomirane savjetničke kuće, dok se na natječaj javilo njih nešto manje odnosno njih sedam. Za savjetnika u tom procesu kao najbolje ocijenjena ponuda po nizu parametara je ponuda međunarodnog konzorcija Morgan Stanleya, Intese San Paolo i Privredna banka Zagreb, rekao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je i da je danas potpisan načelni sporazum o nagodbi vjerovnika Agrokora te istaknuo da se u proteklih godinu dana strukturiranog i vođenog procesa izvanredne uprave u Agrokoru došlo u situaciju da su i izvanredna uprava i financijski vjerovnici i dobavljači postigli ključni dogovor o nagodbi.

“To je za nas ključan politički trenutak. Potvrđuje ispravnost naše odluke iz prošle godine da koristimo jedan izvanredni mehanizam za izvanrednu okolnost koja je tada nastajala. Spriječena je šira gospodarska i financijska kriza, spriječeno je njezino prelijevanje na susjedne zemlje, nisu izgubljena radna mjesta, a ono što je najvažnije, proces restrukturiranja vođen je s najboljem međunarodnim standardima. Privolili smo i kreditore i vjerovnike, a i dobavljače da pošalju ključnu poruku povjerenja ne samo u funkcioniranje kompanije nego i funkcioniranje svih institucija hrvatske države”, istaknuo je Plenković.

Ponovio je kako je na taj način omogućena ekonomska budućnost brojnim kompanijama, i to ne samo iz sastava Agrokora, nego i njegovih dobavljača.

“Na ovaj način, bez ikakvih arbitrarnih odluka u ovom procesu, stvorili smo preduvjete da hrvatsko gospodarstvo nastavi s rastom, da se održe radna mjesta i da se pošalje poruka i političke stabilnosti i pravne sigurnosti”, rekao je Plenković, napomenuvši da je cijeli ovaj proces bio je bez troška za državni proračun.

Sljedeća tri mjeseca izvanredna uprava, zajedno sa svim dionicima mora iskoristiti za finaliziranje pravnog okvira nagodbe i na taj način osigurati budućnost i održivost kompanije, istaknuo je Plenković.

Plenković je izvijestio i da je na telefonskoj sjednici Posebnog stručnog povjerenstva, odabrano 12 članova Ekspertne radne skupine koja će se baviti obrazovnom reformom u suradnji s Ministarstvom znanosti te da je zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa poništen natječaj za voditelja ERS-a za provedbu Kurikuralne reforme.

“S obzirom da nije bilo konsenzusa oko čelne osobe odlučeno je da se poništi natječaj za voditelja, a ja sam kao predsjednik Povjerenstva i Vlade odlučio imenovati posebnog koordinatora koji će koordinirati rad ERS-a. Riječ je o bivšem ministru znanosti Radovanu Fucksu”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Fuchs je, rekao je premijer, spreman ponuditi svoje znanje i iskustvo da pomogne Vladi, Ministarstvu i stručnjacima da se nastavi reforma na uključiv, konsezualan način i koji će omogućiti kvalitetno obrazovanje za naše mlade, od osnovnih i srednjih škola pa dalje, kako bismo imali ljude koji su spremni konkurirati na tržištu rada s posebnim znanjima, širokim i kvalitetnih općim i specijaliziranim obrazovanjem.

Osvrnuo se i na situaciju s vodom u Slavonskom Brodu, koja je dominirala proteklih desetak dana, ocijenivši kako su sve nadležne službe napravile sve što je bilo potrebno maksimalno učinkovito i solidarno.

“Drago mi je da je HZJZ vrlo jasno priopćio da je Stručno povjerenstvo za vodu za ljudsku potrošnju dalo korektnu i kvalitetnu odluku da se može koristiti voda za piće u Slavonskom Brodu. S aspekta angažmana svih službi, od Robnih zaliha, MORH-a , vatrogasaca, policije, svih službi, HCK, drugih gradova koji su dali pomoć u cisternama, brzini reakcije, dostavi flaširane vode, mislim da smo učini sve i mislim da smo napravili sve promptno”, rekao je Plenković.

Dodaje kako će istraga utvrditi razloge onečišćenja te apelirao na nadležne institucije da to završe u najkraćem roku.

“Još jednom zahvaljujem građanima Slavonskog Broda na razumijevanju. Pitanja javnog zdravstva nisu pitanja s kojima se bilo koja Vlada može upustiti u bilo kakav i minimalni rizik. Stoga se i pričekalo ministra Kujundžića ovih nekoliko dana, da nalazi potvrde u kontinuitetu da je voda za ljudsku potrošnju, tj. za piće i kuhanje uredu i očekujem da cijela ova priča završi s preciznim rezultatima istrage zašto se to dogodilo”, rekao je Plenković.

Uz žaljenje da se to uopće zbilo, premijer Plenković je zahvalio građanima Slavonskog Broda na razumijevanjaju. “S naše strane, još jedna neuobičajena krizna situacuja na koju mislim da smo odgovorili maksimalno učinkovito i maksimalno solidarno”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari