Brodske mame su odlučne u naumu okupljanja na Markovu trgu u Zagrebu

Povodom Svjetskog dana zdravlja, brodske udruge, s pravom su apelirale, i ušle u inicijativu okupljanja Brođana na Korzu, u cilju slanja snažne poruke vladajućima, da živimo okruženi nečistim zrakom, koji uvelike utječe na zdravlje Brođana, posebice najmlađih.

Naime, hvale vrijedna inicijativa brodskih udruga, okupljanja svih sugrađana danas na Korzu urodila je djelomičnim, čak niti solidnim odazivom građana. Budući da se radilo o okupljanju koji je bio u svrhu borbe za našu djecu, a kad se o našoj djeci radi, dolazak, i odaziv bi trebao biti dužnost, i pravilo, a ne iznimka.

Također, prilika je bila, obzirom da su se, uz sve lokalne medije odazvala i većina nacionalnih medija, trenutak se trebao iskoristiti, i s prepunim Korzom pokazati da smo ujedinjenu u svome naumu. Od lokalnih političara, treba istaknuti da se odazvao samo Gradonačelnik uz svoje suradnike.

Žalosno je, da uz prekrasan dan se nije iskoristila prilika koja nam je bila pružena, po našoj procjeni, tek oko 1000 Brođana je došlo u cilju podrške inicijativi “Za djecu, za zdravlje, za temeljna ljudska prava”, ostali koji nisu došli ostaju na tankoj Facebook podršci u virtualnom svijetu, kao da im ne treba, kako čist zrak, tako i čista zdrava voda.

Brodske mame su odlučne u naumu okupljanja na Markovu trgu u Zagrebu, i u tome im gradonačelnik Duspara kako je izjavio daje apsolutnu podršku, kako moralnu, tako i financijsku u ime Grada Slavonskog Broda, javlja sbonline.

Roditelji su poručili da neće plakati nego da su se došli veseliti sa svojom djecom. Čitavo popodne djeca pjevaju i plešu, ali i crtaju. Crteži te djece u ponedjeljak će, skupa sa zahtjevima brodskih majki ići za Zagreb.

”Ja sam samo mama. Kao mame osjećamo se odgovorne pred svojom djecom zaštiti ih, ali nemoćne smo i zato smo ovdje. Moramo svladati svoju nemoć. Dužne smo biti ovdje. Izabrale smo ovaj grad, ali je u ovom gradu njihovo zdravlje ugroženo, njihovo je djetinjstvo ugroženo”, rekla je mama Ivana.

Advertisement
Brođani odgovore očekuju u subotu, kada u Zagreb stižu na pravi prosvjed na Markovu trgu. Skupljaju potpise onih koji žele ići na prosvjed, a nadaju se će uspjeti napuniti više od tri do četiri autobusa. Isto tako, skupljaju i donacije kako bi si mogli platiti put.

”Imamo pravo na informacije koje se tiču našeg zdravlja i zdravlja naše djece. Odgovore trebamo sada. Nemamo strpljenja. Rok za odgovore je kada dođemo u Zagreb”, rekla je Ivana. ”Našoj su djeci u 21. stoljeću oduzeli pravo na zdrav zrak i vodu”, zaključila je.

Naime, organizatori se također pripremaju za prosvjed u Zagrebu. Građanske inicijative ˝Brodske mame˝, ˝Brođani za Brod˝,˝Kad ako ne sad˝ i udruga “Eko integral” planiraju održati prosvjed u Zagrebu kojim žele, kako navode, doprijeti do državnih institucija za koje smatraju da mogu i trebaju riješiti problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Građanska akcija zbog zagađenog zraka i vode u Slavonskom Brodu (Dnevnik.hr)
Nakon emotivnog govora mame Ivane građani su se upisivali i prikupljali novac za odlazak na prosvjed u Zagrebu. ”To je jedini put za rješenje, protivno svim logikama sve se rješava u Zagrebu, pa ćemo i mi tamo”, rekla je Željka Grabovac koja će ići na prosvjed na Markov trg u subotu, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari