Uvijek intrigantno: HNS objavio kolike su provizije klubovi isplatili managerima igrača

Izvor: HNS

HNS objavio podatke za razdoblje od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine, pišu Sportske.

Uvijek su intrigantni podaci o zaradama agenata i zastupnika igrača. U Europi su ti iznosi odavno dosegnuli frapantne razine – sjetite se samo Mina Raiole, nekadašnjeg ugostitelja koji je samo na Pogbinu transferu iz Juventusa u Manchester United zgrnuo 30-ak milijuna eura – ali i u hrvatskom nogometu ti iznosi nikako nisu zanemarivi.

Tako su klubovi Prve HNL u proteklih godinu dana posrednicima isplatili više od 6 milijuna eura. Što je na svojim stranicama proteklih dana službeno objavio i HNS. Ne zato što su u Savezu odlučili razotkriti određene iznose, nego zato što je FIFA još prije dvije godine naredila svim nacionalnim savezima da te podatke moraju objaviti.

Nažalost, FIFA ne traži da se objave iznosi koje je posrednik dobio za neki posao, nego tek ukupne iznose koje je klub isplatio u tom razdoblju.

Uglavnom, u proteklih godinu dana Rijeka je bila ta koja je posrednicima isplatila najviše novca, blizu 3 milijuna eura. Ta brojka ne treba nikoga čuditi, jer na Rujevici su prošlog ljeta i ove zime rasprodali gotovo kompletnu momčad pa su i agenti sjajno zaradili.

Iza Rijeke se – sasvim logično – smjestio Hajduk s blizu dva milijuna eura isplaćenih provizija. Hajduk je prodao značajno manje igrača od Rijeke, ali samo je Vlašićev transfer bio veći od osam milijuna eura, a velik transfer donosi i veliku proviziju. Tek na trećem mjestu našao se Dinamo koji je u protekla dva prijelazna roka bio vrlo sramežljiv pa su agenti od vodeće momčadi lige uzeli oko 1,2 milijuna eura. Mizeran iznos ako znamo da su godinu dana ranije samo za transfere Pjace i Roga u Juventus odnosno Napoli agenti utržili približno pet milijuna eura…

Lista agenata s kojima su klubovi poslovali u tih godinu dana poprilično je šarolika, na njoj je podjednako domaćih i onih koji dolaze iz inozemstva.

Možda tek jedan detalj upada u oči. Hajduk je u četiri navrata proviziju isplaćivao agentima čiji su igrači odlučili produžiti ugovor s klubom, što nije bio slučaj kod ostalih klubova u ligi. Tako su na bogatijim ugovorima Saida, Memolle, Futacsa i Ercega – on je kasnije ipak otišao u inozemstvo – profitirali i njihovi agenti. Što je valjda bio znak zahvale jer su svoje štićenike nagovorili da ostanu u Hajduku.

Na isti je način očito bio nagrađen i zastupnik Borje Lopeza, jer Barcelona za svog stopera nije dobila ni lipe.

Zanimljivo, sami igrači svojim su agentima isplatili 500 tisuća eura.

Koliko je koji klub isplatio agentima na ime provizije

RIJEKA – 2.876.150,00 eura

HAJDUK – 1.865.530,00 eura

DINAMO – 1.220.000,00 eura

INTER – 100.000,00 eura…

Facebook Komentari