Proljeće – vrijeme za čišćenje organizma

Ri gastro detox prva je od mnogobrojnih proljetnih manifestacija koje se niz godina održavaju u Rijeci. Traje tjedan dana, a u njoj sudjeluju turistička zajednica, ekološki proizvođači, ugostiteljski objekti i liječnici koji će govoriti o zdravoj i kvalitetnoj prehrani.

Proljeće je vrijeme kada organizam treba očistiti od toksina koji su se nakupili zimi. Najbolji su saveznici u tome samonikle biljke. Obilje zelenih namirnica koje su u proljeće naglašene u našem kraju kao što je medvjeđi luk izvrsno čisti od teških metala, kopriva, maslačak za čišćenje krvi. Izvor u minerala i vitamina ali i tvari koje će pomoči našem organizmu da se ne mora sam mučiti, istaknula je dr.sc. Silvija Zec Sambol, integrativna liječnica.

Ovakvim ukusnim i zdravim zalogajima čiste se jetra i bubrezi. Slabiji poznavatelji samoniklog bilja slične proizvode mogu kušati i kupiti na ekotržnici u sklopu manifestacije. Tamo će mali lokalni proizvođači predstaviti svoje proizvode ekološke i certificirane ili one koji naginju prema zdravom načinu proizvodnje. Tijekom tjedna ugostiteljski objekti pripremit će jela od samoniklog bilja, rekla je Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro.

U tjednu ‘detoxa’ za građane su organizirane radionice o sirovoj zdravoj hrani. Na ovakvim priredbama uz slastan zalogaj i zabavu posjetitelji se educiraju o načinima i važnosti očuvanja zdravlja, piše HRT.

Share This Article