Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II. hospitaliziran zbog operacije kuka

Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II., vojvoda od Edinburgha, iz dinastije Schleswig – Holstein – Sonderburg – Glücksburg, ogranka Oldenburgovaca i princeze Alise od Battenberga, hospitaliziran je danas u Londonu zbog operacije kuka koja je predviđena u srijedu, objavila je Buckinghamska palača.

Britanski i svjetski mediji su prenijeli da u nedjelju princ za razliku od kraljice, nije nazočio vjerskom obredu prigodom Uskrsa. Prošlog tjedna je također otkazao odlazak na jedan događaj jer je trpio bolove, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Princ Philip, princ Ujedinjenog Kraljevsva, vojvoda od Edinburgha, grof od Merionetha i barun od Greenwicha (96), školovan je u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s britanskom Kraljevskom mornaricom – Royal Navy u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku.

Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeth II. i Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, grof od Merionetha i barun od Greenwicha

Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Kraljevine Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten.

Osim toga bitno je navesti da je nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo te postao britanskim subjektom se umirovio u kolovozu 2017. godine nakon što je sudjelovao na više od 22.000 službenih javnih događanja od kada je njegova supruga, Kraljica Elizabeta II. (Elizabeth Alexandra Mary), trenutna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papuanske Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea te Svetog Kristofora i Nevisa, kao suveren, poglavar Škotske i Engleske Crkve (ima daleke hrvatske pretke: Katarina Zrinska, kćer Nikole Šubića Zrinskog i Katarine Frankopan), stupila na prijestolje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Britanskog Commonwealtha 1952. godine. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari