Direktor Radošević ustvrdio kako Crodux ‘apsolutno nije odgovoran’ za zagađenje vode u Slavonskom Brodu

Direktor tvrtke Crodux energetika Branko Radošević stao je u utorak pred novinare. Ustvrdio je kako Crodux ‘apsolutno nije odgovoran’ za zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

‘Pripremili smo drugu fazu sanacije mjesta istjecanja tekućine i produktovoda i čim dobijemo dopuštenje krim-policije krenut ćemo u sanaciju. Završena je prva faza sanacije kada je došla ekipa koja djeluje u takvim situacijama, tvrtka AEKS, prikupila je i očistila, te odmastila cijeli kanal, maknuta je zemlja te su iskopane jame u koje su se cijedile preostale tekućine. Cijeli prostor je stavljen na promatranje, AEKS je to svakodnevno radio kada bi se utvrdilo da nema dodatnog iscjeđenja’, kazao je Radošević.

‘Ovom incidentu smo pristupili sukladno pravilima struke i cijeli smo prostor lokalizirali. Procjena AEKS-a je da se daljnje istjecanje ne može očekivati. Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara, ali svu tekućinu smo pokupili i zbrinuli na sigurno mjesto. Bez obzira koliko je iscurilo, nije dopušteno da nekontrolirano iscuri. Sva tekućina je isisana i zbrinuta, ostalo ćemo naći u zemlji ako je zemlja nešto upila’, dodao je.
Na pitanje je li Crodux odgovoran za zagađenje vode u Slavonskom Brodu, Radošević odgovara ‘Apsolutno ne’.

Kaže i da je nemoguće da je derivat došao do vodocrpilišta.

Podsjetimo, pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Mirko Duspara, koji je stajao po strani i pratio radove, rekao je kako je to trebalo odmah učiniti te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla i učinit će to i za vodu.

Stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika raspoređenih uz vrtiće, škole, mjesne domove. Opskrba vodom protiče za sad bez problema.

U ponedjeljak je započelo i spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima. Voda bi iz tog vodocrpilišta u Slavonski Brod trebala stići krajem tjedna. Brođani bi vodu za piće nakon ispiranja cijelog sustava trebali imati za desetak dana, javlja N1.

Facebook Komentari