Ćorić žestoko udario Dusparu: Grad Slavonski Brod je odgovoran za ulazak ugljikovodika u sustav vodovoda, evo zašto

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u zgradi Ministarstva u Zagrebu konferenciju za novinare na temu spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište u Sikirevcima.

Uz ministra Ćorića na konferenciji su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Mario Šiljeg, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos i pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp.

“Sve razine vlasti, institucije, dale su svoj obol rješavanju krize, gubitku pitke vode. U Brodu je trenutno 16 cisterni, postavljen je 61 spremnik za pitku vodu u obujmu 1.000 litara. Sutra se očekuje još 10 spremnika. Što se tiče dopreme flaširane vode, u proteklih 5 dana dopremljeno je 610.000 litara”, rekao je ministar Ćorić.

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda naglasio je kao je najbitnije što prije osigurati ispravnu vodu za piće.

“Hrvatske vode počele su s aktivnostima kako bi se isporučile rezervne količine vode iz Sikirevaca gdje je voda izvrsne kvalitete i postoje odgovarajući kapaciteti”, rekao je. Najavio je i kako od sutra započinje punjenje cjevododa prema Slavonskom Brodu, a nakon toga će se izvršiti i dezinfekcija cjevovoda.

“Nadamo se da ćemo uspjeti sve odraditi u 15 dana”, završio je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako su u rezultatima analiza vode bili povišeni samo ugljikovodici te da opasnosti za zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu, ako dan-dva i jesu pili vodu, nije bilo.

Državni tajnik Mario Šiljeg rekao je kako je sustav vodocrpilišta na Jelasu loše održavan što je dovelo i do porasta gubitka vode u vodoopskrbnoj mreži. Ministar je rekao kako je održavanje sustava u nadležnosti grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, izjavio kako još uvijek curi tekućina na mjestu incidenta, a ministra Ćorića je optužio da pokušava zaštiti Crodux.

“Duspara je proteklih nekoliko dana svojim riječima i djelima govorio sam o sebi. Na tu razinu se ne bih spuštao”, rekao je ministar Ćorić upitan da prokomentira izjave slavonsko-brodskog gradonačelnika

Duspara je zatražio i vašu ostavku, a danas ga nisu pustili na područje incidenta.

Ćorić: Njegovo ponašanje, izjave i postupci nisu na razini na kojoj bih ja s njim mogao komunicirati, a za postupanje MUP-a, morate se obratiti MUP-u.

U kojem smjeru očekujete da ide istraga?

Ćorić: Ja sam ministar onoliko dugo dok budem imao povjerenje predsjenika Plenkovića i građana. Vjerujem da sve što smo vam sad predočili govori o agilnosti kojom smo pristupili problemu. Što se tiče istrage, vjerujem da i djelatnici MUP-a i DORH-a znaju što rade i da ćemo u konačnici biti upoznati s okolnostima zbog kojih se ovo dogodilo.

Govoreći o roku u kojem će Brođani ponovno imati pitku vodu, ministar Ćorić rekao je

“15 dana će nam trebati da spojimo vodocrpilište Sikirevci i vodovod Slavonskog Broda. U naredna tri mjeseca namjeravamo proširiti kapacitet Sikirevaca, pod pretpostavkom najcrnjeg scenarija za Jelas. To nije opcija u 15 dana. Kad se realizira taj dulji plan, imat ćemo mogućnost opskrbe dviju županija s izvorišta Sikirevci. Nadamo se da unatoč ovom eko-incidentu koji je pogodio Slavonski Brod nećemo svjedočiti konačnom zatvaranju vodocrpilišta Jelas. Tamo se u ovom trenutku vodi istraga o uzrocima incidenta. Nastavit će se raditi kontinuirana analiza voda kako bi se vidjelo ima li još naznaka ugljikovodika u vodi.”

Pokušava li se nešto prikriti? S obzirom na to da gradonačelnik danas nije mogao doći na mjesto incidenta.

Ćorić: Doista ne mogu reći o čemu se radi, a eventualno prikrivanje, mislim da za to ne smije nikad postojati potreba. Otvoreni smo za sva vaša pitanja. Nikakvog prikrivanja nema i ne smije biti što se nas tiče. Što se tiče Duspare, na tu temu bih na vašem mjestu razgovarao s njim, prenosi N1.

Ćorić je i dodao da do povećanja razine ugljikovodika ne bi došlo da je promijenjen filter na vodocrpilištu na vrijeme, još 2010. godine, jer bi aktivni ugljik spriječio ulazak ugljikovodika u sustav, a za to je odgovoran Grad Slavonski Brod. Ćorić je predložio novinarima da za to pitanje konzultiraju stručnjake.

VIDEO Što to curi u Slavonskom Brodu, Duspara tvrdi: Ako su u dva sata iscurila tri kubika….

Share This Article