Kina uvela carine na 128 američkih proizvoda, a SAD uvode nove carine na oko 60 milijardi dolara uvezene kineske robe

Narodna Republika Kina danas je objavila protumjere na uvoz američkih proizvoda namećući carine u visini do 25 posto na 128 određenih proizvoda, kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij, objavilo je kinesko ministarstvo financija, a javlja kineska novinska agencija Xinhua.

Službeni Peking je upozorio prošli mjesec kako razmišlja o uvođenju carina što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg izbijanja trgovačkog rata između ta dva velika svjetska ekonomska diva.

Američki predsjednik Donald John Trump je 22. ožujka ove godine najavio da će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi američkih dolara uvezene kineske robe, što je izvazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima

Novi kineski porezi, koje je odredila komisija zadužena za carinske tarife u okviru kineske Vlade, odnose se na različite proizvode od voća do svinjskog mesa.

Američki predsjednik Donald John Trump je 22. ožujka ove godine najavio da će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi američkih dolara uvezene kineske robe, što je izvazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima.

Jučer je NR Kina odgovorila na to objavljujući listu sa 128 proizvoda na koje će uvesti carinu od 15 posto do 25 posto u slučaju neuspjeha u pregovorima sa SAD-om.

Carinsko-trgovinski rat SAD-a i NR Kine – Kina je objavila listu sa 128 proizvoda na koje će uvesti carinu od 15 posto do 25 posto u slučaju neuspjeha u pregovorima sa SAD-om.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine je službeni Washington pokrenuo istragu o kineskoj praksi u području intelektualnog vlasništva te o prisilnom transferu američkih tehnologija.

Istraga je pokrenuta u skladu s člankom 301 američkog Zakona o trgovini  koji se odnosi na pitanja intelektualnog vlasništva. (Theo Ljubić, Xinhua)

Facebook Komentari