Država Izrael i UNHCR postigli su razumijevanje bez presedana te će izraelska Vlada poslati 16.250 afričkih ilegalnih imigranata u zapadne zemlje

Vlada Države Izrael je jako zabrinuta zbog uloge Islamske Republike Iran u Sirijskoj Arapskoj Republici te su naglasili više puta kako neće dozvoliti iransku vojnu nazočnost na granici s Državom Izrael

Država Izrael je priopćila kako je odustala od deportacije afričkih ilegalnih imigranata u Afriku te da je postigla dogovor s UNHCR-om o slanju više od 16.000 imigranata u zapadne zemlje.

Drugi imigranti, od kojih mnogi traže azil, moći će ostati u Državi Izrael barem sljedećih pet godina, navodi u priopćenju ured premijera Benjamina “Bibija” Netanyahua.

Sudbina oko 37.000 Afrikanaca u Državi Izrael predstavlja moralnu dilemu za tu državu. Desna vlada je pod pritiskom svoje nacionalističke biračke baze koja od nje traži da protjera imigrante, dok drugi pozivaju da se imigrantima pruži utočište.

Izraelska vlada ponudila je imigrantima, od kojih je većina iz Sudana i Eritreje, 3500 američkih dolara i avionsku kartu do, kako je rekla, sigurnog odredišta u drugoj zemlji u subsaharskoj Africi, za koje izraelski mediji pišu da je Ruanda

U veljači ove godine je Država Izrael počela uručivati obavijesti za 20.000 muških afričkih imigranata u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će u protivnom završiti u zatvoru.

Izraelska vlada ponudila je imigrantima, od kojih je većina iz Sudana i Eritreje, 3500 američkih dolara i avionsku kartu do, kako je rekla, sigurnog odredišta u drugoj zemlji u subsaharskoj Africi, za koje izraelski mediji pišu da je Ruanda.

Međutim, skupine za ljudska prava tvrde da su mnogi imigranti pobjegli pred zlostavljanjem i ratom te da bi ih protjerivanje, čak i u drugu zemlju u Africi, dodatno ugrozilo, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U veljači ove godine je Država Izrael počela uručivati obavijesti za 20.000 muških afričkih imigranata u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će u protivnom završiti u zatvoru

Skupine su osporile plan o deportaciji na izraelskom Visokom sudu, koji je 15. ožujka ove godine izdao privremenu odluku kojom se zamrzava provedba tog plana.

“Država Izrael i UNHCR postigli su razumijevanje bez presedana za odlazak najmanje 16.250 imigranata… u zapadne zemlje”, navodi se u priopćenju u kojemu se ne precizira o kojim je zemljama riječ.

Glasnogovornica UNHCR-a potvrdila je da je postignut sporazum, ali nije željela ulaziti u detalje. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari