Bayernovi navijači bjesne zbog pobjede protiv Borussije, dosta im je

Zadnja Bayernova pobjeda protiv Borussije Dortmund čak sa 6-0 kod bavarskih je navijača na opće iznenađenje izazvala posve oprečan učinak od očekivanog. Umjesto euforije i slavljeničke kolone uslijed jedne od najvećih pobjeda protiv velikoga rivala, ovaj je rezultat izazvao njihov gnjev:

„Što nam ova pobjeda znači? Što njemački nogomet ima od toga?! Evo, na vrhu smo ljestvice sa 17 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Schalke! Bayern je bio prvak u zadnjih pet sezona zaredom, i to svaki put s minimalno 10 bodova razlike. Sad će biti i šesta uzastopna godina kako smo prvaci, i to opet s dvoznamenkastom razlikom. I što sad? Kome je to zanimljivo? Dosadna je liga u kojoj se već unaprijed zna tko će biti prvak“, govorili su navijači rezignirano napuštajući stadion nakon još jedne u nizu Bayernovih pobjeda.

U njihovu gnjevu podržali su ih i bivši poznati igrači bavarskoga kluba kao Paul Breitner, Georg Schwarzenbeck, Stefan Effenberg i Mehmet Scholl.

„Zar nije bilo lijepo što je Borussia Dortmund bila prvak 2012. godine? Zašto bi taj ‘privilegij’ imao samo Bayern? Zašto prvak malo ne bi bio Schalke, malo Borussia, malo Eintracht…“, pita se Effenberg koji je ovakvom retorikom zapravo pokrenuo vlastitu kampanju za mjesto klupskoga predsjednika.

„Serija uzastopnih naslova prvaka i rezultati u Europi neće nam zamazati oči pred onim što se događa i što vidi svatko kome je Bayern u srcu. Želimo vratiti dušu Bayernu, želimo se vratiti u vremena kad klub nije imao takve rezultate i kad je bio simpatični ‘luzer’, ali je barem imao – dušu“, dodao je Schwarzenbeck.

Navijački pokret nezadovoljan je i time što je Bayern registriran kao udruga građana, a posebno ih smeta što glavne poteze i dalje vuče predsjednik Uli Hoeness, optužen za pronevjeru novca i utaju poreza.

Slične akcije potiho poduzimaju i neki drugi klubovi. Primjerice, u prethodnu 21 godinu Olympiacos je osvojio čak 19 naslova prvaka Grčke što je izazvalo jednak refleks među samim navijačima, također nezadovoljnima što nacionalno prvenstvo gubi draž i nekadašnji naboj. Taj je rezultatski niz učinio nezamislivo: zbližio je dvije nekadašnje suprotstavljene organizirane navijačke skupine Olympiacosa i Panathinaikosa.

Nekadašnji vođa Panathinaikosove navijačke skupine, danas istaknuta medijska osoba i profesor, uspio je uvjeriti Olympiacosove navijače da su njihovi naslovi nevažni i kontaminirani te da treba na silu vratiti ravnotežu u grčki nogomet što su oni bez razmišljanja i prihvatili.

Tako su, primjerice, iz oba navijačka tabora najavili da će na sljedećem derbiju u Pireju boraviti na istoj, „neutralnoj“ tribini, zajedno gledati derbi pri čemu Olympiacosovi navijači neće slaviti eventualnu pobjedu svojega kluba.

Ponešeni valom ovakvih događaja, na jednakom su tragu i navijači Juventusa čiji je klub pred pragom osvajanja sedmoga uzastopnog naslova. (T.M.)

* Obratiti pažnju na datum objave

Facebook Komentari