Na SP u Rusiji sudit će Srbi, Slovenci, a neće biti niti jednog hrvatskog suca – iznenađeni?

Nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji proteći će bez hrvatskih sudaca, što i nije neka vijest ako se zna kakvim sve sudačkim izdanjima svjedočimo iz sezone u sezone, a pogotovo ako uzmemo u obzir da i nakon što je presuda Željku Širiću za aferu “pošteno suđenje” postala pravomoćna, još uvijek nismo doznali koji su to dečki kojima je Širić planirao podijeliti novac za božićnice 2011. godine, kojeg je svojedobno tražio od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša.

FIFA, tj. njen Sudački odbor odabrao je 36 glavnih i 63 pomoćna suca iz ukupno 46 zemalja. Oni su pokzali najbolje rezultate i zadovoljili kriterije iz prvotne skupine od čak 53 sudačke trojke.

Među odabranim sucima su i Slovenac Damir Skomina i Srbin Milorad Mažić.

Skominini pomoćnici bit će sunarodnjaci Jure Prapotnik i Robert Vukan, a Mažićevi, također srpski suci, Dalibor Đurđević i Milovan Ristić.

Izabrani suci će se tijekom travnja dodatno pripremati u talijanskom Covercianu, gdje će se također uigravati i poznavati s sustavom video-tehnologije (VAR) koji će se po prvi puta prakticirati na mundijalima.

Inače, samo deset sudaca dolazi iz Europe, a osim Mažića i Skomine, tu su Nijemac Felix Brych, Turčin Cuneyt Cakir, Rus Sergej Karašev, Nizozemac Bjorn Kuipers, Poljak Szymon Marciniak, Španjolac Miguel Lahoz, Talijan Gianluca Rocchi i Francuz Clement Turpin. Po šest sudaca dolazi iz Afrike, Azije, Srednje i Sjeverne Amerike te Južne Amerike, a Oceanija čak dvojicu – Novozelanđanina Matta Congera i Norberta Hauatu s Tahitija.

Jedina zemlja koja ima čak dvojicu glavnih sudaca je SAD (Mark Geiger, Jair Maruffo), piše gol.hr.

Share This Article