Glavne europske sile, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska nailaze na otpor sankcijama prema Iranu

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka i Francuska Republika pokušavaju uvjeriti svoje partnere u Europskoj uniji da podrže nove sankcije spram Islamske Republike Iran kako bi se očuvao nuklearni sporazum, no Italija se tome opire i tvrdi da te nove mjere ne bi zaustavile izlazak SAD-a iz spomenutog sporazuma u svibnju ove godine.
Na sastanku veleposlanika EU-a iza zatvorenih vrata u Bruxellesu, službeni London, Berlin i Pariz su zatražili potporu ostalih zemalja i formalno zeleno svjetlo za nove sankcije Islamkoj Republici Iran u travnju, nakon što su predložene sredinom ožujka ove godine, prenosi britanska novinska agencija Reuters.
Italija, kao i Kraljevina Španjolska te Republika Austrija, ne žele nametnuti zabranu putovanja i blokiranje imovine za oko 15 Iranaca, tvrtki i skupina povezanih s iranskim programom balističkih projektila i ulogom u ratu u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Prema pravilima Europske unije, gospodarske sankcije protiv Islamske Republike Iran se mogu uvesti ako se izglasaju jednoglasno

Službeni Rim tvrdi kako te mjere ne bi bile dovoljne da uvjere američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da se suzdrži od napuštanja nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran. Te bi mjere, smatra službeni Rim, također ugrozile procvat poslovnih veza s Islamskom Republikom Iran.
Prema pravilima Europske unije, gospodarske sankcije protiv Islamske Republike Iran se mogu uvesti ako se izglasaju jednoglasno. (Theo Ljubić, Reuters)
Facebook Komentari