Rastu tenzije, Srbi kreću u formiranje svog entiteta, Kosovo upozorava: Mogu biti privredeni…

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste kosovsku vladu i sami formiraju Zajednicu srpskih općina, na sjevernom Kosovu bi moglo doći do još većih tenzija. Naime, iz Prištine je stiglo upozorenje da će privesti sve koji budu protiv zakona i Ustava Kosova.

Politički predstavnici kosovskih Srba odlučili su uskratiti potporu vladi premijera Ramusha Haradinaja i izići iz kosovske vlade te početkom travnja formirati zajednicu srpskih općina. Kosovski ministar infrastruktre Pal Lekaj upozorio je, međutim, da bi članovi Srpske liste mogli biti uhićeni ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih općina.

“Mogu biti privedeni u trenutku kada budu protiv zakona i Ustava Kosova”, rekao je Lekaj za KTV.

Predstavnici 10 općina s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu održat će danas u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice zajedničku sjednicu na kojoj će razmotriti političko-sigurnosnu situaciju.

Kosovski premijer ocijenio je pak, nakon sastanka s Vijećem za sigurnost u utorak, kako je sigurnosna situacija u zemlji stabilna.

Do eskalacije tenzija između Kosova i Srbije došlo je nakon što su u ponedjeljak kosovske policijske snage uhitile šefa ureda za Kosovo vlade Srbije Marka Đurića te glavnog Vučićeva tajnika Nikolu Selakovića. Oni su, naime, doputovali na Kosovo iako im kosovske vlasti nisu dopustile ulazak. Nakon brutalnog uhićenja, Marko Đurić je pušten, odnosno protjeran iz zemlje.

Aleksandar Vučić zbog svega se u utorak sastao s povjerenicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja je izrazila žaljenje zbog incidenta na Kosovu i poručila da se takve stvari više ne smiju ponoviti, piše dnevnik.hr.

Vučićeva ljubav prema Hrvatskoj i u odnosima s Kosovom: Nećemo dopustiti novi Bljesak i Oluju

Facebook Komentari