Bandićev stručnjak za sigurnost Kalinić: Ako nismo mogli doći do F-22, trebali smo uzeti najnoviju varijantu koju su prodavali Amerikanci

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić komentirao je u Novom danu kupnju izraelskih borbenih zrakoplova i odluku Hrvatske da protjera jednog ruskog diplomata.

“Ako nismo mogli doći do F-22, trebali smo uzeti najnoviju varijantu koju su prodavali Amerikanci. Ima sve osim što nije nevidljiv. Trebali smo ga onda dati na upgrade Izraelcima. Problem s ovim zrakoplovima koje smo kupili je što proizvođač tvrdi da im je maksimalan vijek trajanja 30 godina i 8000 sati leta”, kaže Kalinić, ali dodaje i da bi bilo najgore da nismo kupili nikakav.

“Najgore bi bilo da nismo kupili nikakav, Hrvatska si to ne može dozvoliti. Nacija mora imati sve rodove vojske. Očekujem da će se za par godina nabaviti opet neki avion, nadam se zapadni. Tu će biti dodatnih troškova što se tiče opreme, ali mislim da ćemo morati krenuti u nabavu novih aviona. Što se tiče bespilotnih letjelica tu smo u velikom zaostatku”, rekao je.

Ima li dijelova ugovora koji nisu poznati javnosti?

To nije klasična kupovina, kompenzirat će se određenim hrvatskim proizvodima i uslugama koji će ići za Izrael. Ali mislim da je ovo puno bolji posao za Izrael nego za Hrvatsku .

Ima li ova odluka stratešku razinu? Uspostavljamo li s izraeleom politčke i vojne veze?

Hrvatska je na svjetskoj razini minoran igrač, ne može se ni na jednoj razini usporediti s Izraelom.

Moeže li kupnja izraelskog zrakoplova biti prijetnja za Hrvatsku?

Uvijek može, ali Hrvatska je članica NATO-a. Činjenica je da će Hrvatska sovju sigurnosnu političku morati podići na višu razinu. Mi smo s naoružanjem zaostali debelo u 20. stoljeću. Što se tiče cyber ratovanja ne snalazimo se, pogledajte kako to funkcionira u velikim državama.

Je li Hrvatska trebala sudjelovati u odgovoru Rusiji zbog trovanja bivšeg špijuna u Britaniji?

Prvo, nije ustanovljeno tko je to uradio. Ruska obavještajna zajednica radi temeljito i nikad ne dira obitelj. Kad se veliki tuku, mali bi se trebali sakriti pod stol. Kad se oni dogovore, mi ćemo ostati na ledini. Ne vidim nikakvog razloga da Hrvatska protjera ruskog diplomata. Velika Britanija je u fazi napuštanja Europske unije.

Što će biti ruski odgovor?

Rusi mogu vrlo jednostavno zatvoriti plin pa će biti jako hladno. Mislim da bismo trebali biti malo tiši i gledati svoj interes. Ova odluka je donesena u sklopu priče da se priča o nečem drugom, a ne o Istanbulskoj konvenciji, koja je pak došla na dnevni red da se ne bi pričalo o Agrokoru… Mi sustavno idemo u krivom smjeru.

Odnosi predsjednice i premijera? Kako Rusi sada reagirati na poziv Putinu?

Čak i ako je bilo dogovoreno, bit će usporeno. Sjećate se kakav je odnos bio prije par mjeseci. Rusi su velika, ozbiljna nacija s kojom se ne treba igrati. Raspolažu ozbiljnom tehnologijom i resursima. Borba je ista danas kao i u Hladnom ratu, nad kontorlom resursa. U Rusiji zapadne korporacije ne mogu raditi što hoće kao što rade u ostatku svijeta.

General Tus protiv Selaka: To nisu potrošeni resursi, kada bi oni bili s životnim vijekom od 30 i više godina onda bi on bio u pravu

Umirovljeni pilot o nabavci izraelskih borbenih zrakoplova: Mogli smo i bolje, ovi zrakoplovi su iskorišteni

Facebook Komentari