Vijeće za obranu zaključilo: Najbolja ponuda je Države Izrael, stižu njihovi borbeni zrakoplovi

U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a jedna od tema bila je i nabava višenamjenskih borbenih aviona. Sjednica je sazvana temeljem članka 9. Zakona o obrani.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane.

Na sjednici je Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima.

Također, Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškog pregleda obrane, priopćeno je.

Uoči početka sjednice Vijeća nije ministar Krstičević nije želio otkriti za koji će se avion odlučiti.

“Jako je bitno da je na sjednici cijeli državni vrh. Prva točka dnevnog reda je odluka za višenamjenski borbeni avion, druga je pregled obrane i treća je rast”, kazao je Krstičević.

Na pitanje hoćemo li do 2020. stići primiti avione, odgovorio je: “Naš je san preuzeti avione do 2020. kad slavimo 25 godina Oluje i predsjedamo EU.”

Jednoglasno

– Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo prijedlog Povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi za nabavu borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Plenković se slaže s predsjednicom. Zahvalio je stručnom timu Ministarstva obrane koji je proveo cijeli postupak javne nabave.

– Vrlo smo detaljno analizirali sve aspekte ponuda, i tehničke i stručne i financijske i strateške i smatram da je ovaj odabir plod jedne odgovorne procedure uz punu svijest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga i stvaranje novih sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mislim da će Vlada na temelju ovih preporuka Vijeća za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku, dodao je.

Premijer je istaknuo da će se zbog velikog interesa javnosti organizirati prezentacija za medije i javnost kako bi se objasnilo zašto je odabrana povoljnija ponuda.

– Ispitali smo sve detalje i smatramo da donosimo odgovornu odluku koja će na više od 30 godina osigurati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kazao je Plenković.

Facebook Komentari