Rusija, Britanija i otrovi – frustracije dviju članica Vijeća sigurnosti

Čelnici država članica Europske unije oštro su tijekom nedavnog sastanka Europskoga vijeća osudili Rusiju optužujući je za za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika, a hrvatski državni vrh danas bi trebao razgovarati o tome kako će se postaviti.

O odnosima Europske unije i Rusije, uoči sastanka državnog vrha u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ govorili su bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević, Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti i politolog Goran Bandov.

Zoran Kurelić je napomenuo kako je u fokusu britanske politike Brexit, a da su Rusi vlasnici najskupljih nekretnina u Britaniji. London je također i praonica ruskog novca. Sve se to okrenulo jednim incidentom, u tjedan dana. “Razina odnosa nije toliko loša, ne znamo što se dogodilo, ali su Britanci morali reagirati. Međutim, ne znamo dokle će ići, zasad se ništa veliko nije dogodilo.

S tim se složio i Goran Bandov koji kaže kako su sve odluke trenutno na ‘razini simbolike’. “Zašto bi netko počinio ubojstvo, koje bi mu se moglo vrlo lako dokazati?”, upitao je. Osim toga smatra kako osovina Merkel-Macron, koja je inzistirala da se ide u smjeru osude Rusije ima za cilj potporu britanskoj premijerki May i posredno prema Donaldu Trumpu.

Nastavno na napad u V. Britaniji spominje se i djelovanje Rusije u prevratu u Španjolskoj te u izborima u Crnoj Gori, što je izravno povezano s planovima Rusije da omete ove zemlje da se učlane u euroatlantske integracije, kazao je Božo Kovačević. Dodao je i kako se Rusija “pokazala kao uspješan igrač koristeći sredstva na koja je monopol imao Zapad (navodni utjecaj na izbore u SAD-u) i to je razlog za frustraciju”. Naglasio je kako se optužbe protiv Rusije temelje na podacima obaviještajnih službi, a ne dokazima.

“Britanija i Rusija su stalne članice Vijeća sigurnosti i Rusija inzistira na primjeni Konvencije o zabrani proizvodnje bojnih otrova, prema kojoj odmah mora početi istraga, izvještaj mora biti gotov u roku od 10 dana, a sankcije predložene u roku od jednog dana. Britanija ništa od toga ne spominje. Izbjegava se mehanizam međunarodnog prava, kao što se izbjegavao i prije napada na Irak”, rekao je Kovačević.

Facebook Komentari