SAD optužuje Islamsku Republiku Iran za kibernetičke napade dok istovremeno Amerikanci i Država Izrael djeluju s računalnim virusima Stuxnet i Flame

Sjedinjene Američke Države su danas optužili devetero Iranaca i jedno iransko poduzeće za pokušaj hakiranja stotina američkih i međunarodnih sveučilišta, desetaka poduzeća i dijelova američke vlade za iransku vladu.
Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa.
“Iranski optuženici sada su bjegunci pred pravdom”, rekao je zamjenik američkog javnog tužitelja Rod Jay Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Islamsku Republiku Iran.
Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da uvodi sankcije protiv optuženih i iranskog instituta Mabna, koji je po američkim vlastima pomagao Irancima u napadu.
“Ti optuženici sada su bjegunci pred pravdom”, rekao je zamjenik američkog javnog tužitelja Rod Jay Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Islamsku Republiku Iran.
Napad je obuhvatio elektroničku poštu više od 100 000 profesora u svijetu i kompromitirao njih oko 8000, navodi američko ministarstvo, ističući da je riječ o jednom od najvećih napada do sada koji su istražili. Meta napada bio je i UN.
Prošli tjedan američka Vlada optužila je također i Vladu Ruske Federacije za kibernetičke napade počinjene unazad najmanje dvije godine, a čija je meta bila američka elektroenergetska mreža.
Službeni Washington je uveo sankcije protiv 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine te zbog drugih kibernetičkih napada.
Službeni Washington je uveo sankcije protiv 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine te zbog drugih kibernetičkih napada.
Administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame optužila je 2016. godine sedmero Iranaca za kibernetičke napade na desetak američkih banaka i pokušaj gašenja brane u New Yorku. Bili su također optuženi da su radili za iransku vladu.
OPERACIJA “OLIMPIJSKE IGRE”
Podsjetimo, i Amerikanci su svojedobno izveli hakerski napad na iranske centrifuge u nuklearkama i tako unazadili njihov atomski program za 50 godina. Točnije, novinar NY Timesa detaljno je opisao razvoj virusa Stuxnet koji je onesposobio veliki broj iranskih centrifuga za obogaćivanje urana.
Kada su se 2008. godine pojavile informacije o virusu Stuxnet koji je ‘poharao’ iranske centrifuge za obogaćivanje urana, mnogi su sumnjali da je on djelo SAD-a i Izraelaca koji su na ovaj način htjeli zaustaviti njihov nuklearni program, ali službenih informacija i dokaza o tome tko je ‘zaslužan’ za razvoj ovog virusa nije bilo.
No, 2. lipnja. 2012. godine je u New York Timesu objavljen članak koji detaljno opisuje razvoj ovog virusa iza kojeg stoje, kako je zaključio autor nakon godinu i pol istraživanja i razgovora s brojnim američkim, izraelskim i europskim službenicima i sigurnosnim stručnjacima – upravo SAD i Država Izrael.
Amerikanci su sredinom prošlog desetljeća razmišljali o opcijama za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa – jedna od opcija koju je podupirao Republikanac Richard Bruce “Dick” Cheney, 46-ti potpredsjednik SAD-a u administraciji predsjednika Georga Walkena Busha, bila je i vojni napad
David E. Sanger iz NY Timesa piše da su Amerikanci sredinom prošlog desetljeća razmišljali o opcijama za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa – jedna od opcija koju je podupirao Republikanac Richard Bruce “Dick” Cheney, 46-ti potpredsjednik SAD-a u administraciji predsjednika Georga Walkena Busha, bila je i vojni napad, no s obzirom na tadašnju situaciju (optužbe protiv tadašnjeg iračkog predsjednika Saddāma Husseina ʻAbd al-Majīda al-Tikrīta  oko posjedovanja oružja za masovno uništenje, koje su bile osnova za napad, pokazale su se neistinitima), George W. Bush razmatrao je i druge opcije te je 2006. godine pokrenuta operacija “Olimpijske igre” – cyber napad na nuklearna postrojenja Islamske Republike Iran.
Prvi korak u ovoj operaciji bio je razvijanje računalnog koda kojeg su ubacili u Natanz nuklearno postrojenje i koji je skupljao podatke o načinu rada tog postrojenja i načinu na koji računala upravljaju centrifugama i te podatke poslao nazad u SAD.

Nakon toga, američka Nacionalna sigurna agencija (NSA) u suradnji s izraelskim cyber stručnjacima (za kojeg autor članka kaže da su poznati po svojim cyber vještinama), razvila je nevjerojatno kompleksan virus kojeg su trebali ubaciti u Natanz i koji je trebao preuzeti kontrolu nad radom centrifuga.

U New York Timesu kažu da je Amerikancima suradnja s Izraelcima bila važna zbog dvije stvari – zbog naprednih znanja, vještina i obavještajnih podataka o operacijama u iranskom nuklearnom postrojenju koje su posjedovale izraelske tajne službe, ali i zato kako bi spriječili vojsku Države Izrael da započne s preventivnim napadima na Islamsku Republiku Iran jer su na ovaj način, umjesto vojnih, mogli sudjelovati u cyber napadima.

Američka Nacionalna sigurna agencija (NSA) u suradnji s izraelskim cyber stručnjacima (koji su poznati po svojim cyber vještinama), razvila je nevjerojatno kompleksan računalni virus kojeg su ubacili u iranski Natanz i koji je preuzeo kontrolu nad radom centrifuga

Suradnja cyber stručnjaka ovih zemalja rezultirala je kompleksnim virusom nazvanim Stuxnet kojeg su, zahvaljujući svojim špijunima unutar nuklearnog postrojenja, uspjeli ubaciti u računalni sustav Natanza.

‘To je bio prvi napad ovako velikog opsega u kojem su cyber napadi iskorišteni za fizičku destrukciju jer su se dotadašnji napadi ograničavali na rušenje internetskih stranica, hakiranje i krađu osjetljivih informacija’. rekao je Michael Vincent Hayden, bivši šef CIA-e, novinaru NY Timesa, no nije mu htio reći koliko zna o ovom virusu.

RAČUNALNI VIRUS “FLAME”

Prvi napadi počeli su još 2008. godine kada je virus počeo onesposobljavati centrifuge, ali je bio programiran da cijelo vrijeme prikazuje kako nema nikakvih grešaka u sustavu i da sve radi normalno. To je zbunjivalo Irance koji su za probleme krivili loše dijelove i loše inženjere (koji su dobivali otkaze) te nisu mogli pronaći rješenje za ovu situaciju.

Kada je američki predsjednik Georg Walken Bush otišao iz Bijele kuće, predsjednik Barack Obama je nastavio s ‘Olimpijskim igrama’, no problem se pojavio 2010. godine kada se virus raširio izvan računalnog sustava iranskog nuklearnog postrojenja (putem prijenosnog računala jednog inženjera iz Natanza) te su za njega saznali cyber stručnjaci koji su ga proglasili najkompleksnijim cyber oružjem ikada, ali nisu imali nikakvih dokaza tko stoji iza njega (iako su svi neslužbeno prst uperili upravo prema SAD-u i Državi Izrael).

Pripadnik američke 780. vojno obavještajne brigade postavlja cyber opremu

Zanimljivo je da je virus bio dizajniran tako da se ne može proširiti izvan računalnog sustava tvornice – neki smatraju da je došlo do greške u kodu, a neki čak sumnjaju u modifikaciju virusa od strane Izraelaca. Usprkos tome što se virus proširio, tadašnji američki predsjednik Barack Obama je naredio da se operacija “Olimpijske igre” nastavi te je Stuxnet napravio veliku štetu iranskim nuklearnim ambicijama.

Zanimljivo je da Amerikanci cyber napade smatraju jednako opasnima kao i vojne napade te su iz Pentagona nedavno uputili poruku da će na cyber napade odgovoriti svim sredstvima koje posjeduju, uključujući i vojna sredstva, a u isto vrijeme upravo su oni bili ti koji, ako je ovaj članak objavljen u NY Timesu istinit, već nekoliko godina vode cyber rat protiv Islamske Republike Iran.

Svakako treba podsjetiti da su se prije desetak godina pojavile informacije o novom najopasnijem cyber oružju Flame koje prijeti zemljama poput Islamske Republike Iran, Arapske Republike Egipat i Sirijske Arapske Republike, pa čak i protiv DNR Koreje, NR Kine i Ruske Federacije, a trenutno se ne zna da baš SAD stoji iza razvoja računalnog virusa Flame. (Theo Ljubić, The New York Times)

Share This Article