EU povukla veleposlanika iz Moskve, a Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti mjere protiv Rusije

Europska unija povukla je svog veleposlanika u Moskvi, a Republika Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve, nakon što su se europski čelnici suglasili da je Ruska Federacija “vrlo vjerojatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Bruxellesu u jučer navečer, Europsko vijeće je priopćilo da nema “drugog vjerojatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Britanska premijerka Theresa Mary May je pojasnila EU čelnicima da je Rusija odgovorna za prvo dosad poznato korištenje nervnog otrova u svrhu napada u Europi od Drugog svjetskog rata nakon što su Sergej Skripal, bivši ruski dvostruki agent, i njegova kći Julija pronađeni u nesvijesnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. ove godine

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May rekla je da je trovanje u Salisburyju “dio obrasca ruske agresije protiv Europe”, prenosi britanska noinska agencija Reuters.

Moskva niječe odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju 4. ožujka na jugu Engleske.

Kremlj je u petak priopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju veleposlanika. “Žalimo zbog toga”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Sergeyevič Peskov, dodajući da je odluka donesena na temelju pretpostavki što se dogodilo Sergeju Skripalu i njegovoj kćeri.

EU je priopćio da je njezin veleposlanik povučen “radi konzultacija”. “Solidarno stojimo uz Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našoj zajedničkoj sigurnosti”, stoji u izjavi vijeća koje je o napadu dokasna u četvrtak raspravljalo na summitu u Bruxellesu. Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel rekla je da su europski čelnici suglasni da treba poduzeti zajedničke korake, “uključujući daljnje mjere”, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Prije radne večere šefova država ili Vlada dvadeset i osam zemalja članica, sastali su se britanska premijerka Theresa Mary May, njemačka kanclerka Angela Dorothea Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Grčki premijer Alexis Tsipras novinarima je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, “ali u isto vrijeme moramo biti odgovorni” kada se napad pripisuje nekoj državi.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija.

Tu mjeru ili povlačenje svojih veleposlanika razmatraju još neke zemlje, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako se postaviti prema Moskvi.

Upitan kako će reagirati Republika Hrvatska, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će “vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom”. “Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže Andrej Plenković.

Upitan je li se Republika Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu da posjeti Hrvatsku, premijer Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci.

Upitan kako će reagirati Republika Hrvatska, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će “vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom”. “Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže Andrej Plenković.

“To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjeno Kraljevstvo je reklo da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno”, rekao je premijer Plenković.

Dio zemalja poput Italije, Republike Grčke, Cipra i Republike Austrije ne žele eskalaciju u odnosima s Rusijom i pozivaju na oprez, ali istodobno i izražavaju solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

SAD, Francuska, SR Njemačka i  Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske  već su prošli četvrtak osudili Rusku Federaciju za napad u Salisburyju.

Prije radne večere šefova država ili Vlada 28 zemalja članica, sastali su se britanska premijerka Theresa Mary May, njemačka kanclerka Angela Dorothea Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Kremlj je u petak priopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju veleposlanika. “Žalimo zbog toga”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Sergeyevič Peskov, dodajući da je odluka donesena na temelju pretpostavki što se dogodilo Sergeju Skripalu i njegovoj kćeri.

U priopćenju koje je nakon toga objavila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, također se kaže da nema drugog objašnenja doli da je za napad odgovorna Ruska Federacija. “Čelnici su se složili da je važno poslati snažnu europsku poruku kao odgovor na ruske poteze”, stoji u priopćenju.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je odgovarajući na napad protjeralo 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina. Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada British Councila u Ruskoj Federaciji.

London optužuje Rusku Federaciju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

Čelnici zemalja članica Europske Unije složili su se sa stajalištem Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da iza napada nervnim otrovom u Engleskoj navjerojatnije stoji Ruska Federacija, objavio je danas predsjednik Europskog vijeća Donald Franciszek Tusk – rukuje se s britanskom premijerkom Theresom Mary May (slika gore) i s premijerom Republike Hrvatske Anderjem Plenkoviem (slika dolje)

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom “Novičok” koji je Ruska Federacija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, izradila u vrijeme komunističkog Sovjetskog Saveza i koji je danas samo Rusija kadra proizvesti.

“Ujedinjeno Kraljevstvo kaže da ima ruskih špijunskih mreža koje organiziraju takve stvari kao u Salisburyju…. i kako bi bilo dobro da zajedno krenemo u akciju protiv njih”, rekao je jedan visoki diplomat EU-a. “Već su pristupili bilateralno državama EU-a glede tog pitanja i jučer je britanska premijerka Theresa Mary May više rekla o tome čelnicima EU-a”. Drugi diplomat je izjavio medijima da su neke države voljne nešto zajedno poduzeti kao reakciju na slučaj Skripal. To bi se moglo napraviti bilateralno izvan EU-a kako se ne bi vršio preveliki pritisak na članice koje su zabrinute za svoje veze s Moskvom, dodao je, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jedan britanski dužnosnik potvrdio je da London želi raditi sa skupinama zemalja na dijeljenju obavještajnih podataka glede ruskih i špijunskih mreža drugih zemalja, koje nisu članice EU i NATO-a.  (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

Share This Article