Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 37 okrivljenika i 25 trgovačkih društava, oštetili državu i grad za 6,8 milijuna kuna

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, priopćio je DORH.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima.

Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 13 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima. Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

Prvookrivljeni je u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili. Nadalje, I., IV., V., VII. i VIII. okr. su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika. Sukladno uputama organizatora zločinačkog udruženja, II. i VI. okr. su izrađivali fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, dok su VII. i VIII. okr., radi prikrivanja stvarnih izdavatelja računa, dio tako ispostavljenih računa putem tri trgovačka društva koja su stvarno vodili prefakturirali drugim trgovačkim društvima zainteresiranima za izdavanje nevjerodostojnih računa.

U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VIII. okr.), na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna.

Share This Article