Glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Antolijevič Navaljni je isključen, pa se očekuje pobjeda Vladimira Putina

Građani Ruske Federacije danas glasuju na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje ponovna slavodobitna pobjeda starog-novog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina koji je na biračkom mjestu u Moskvi rekao da će biti zadovoljan svakim rezultatom koji će mu omogućiti četvrti mandat.

Odgovarajući na pitanje kakav bi ga rezultat zadovoljio, ruski predsjednik je medijima rekao: “Svaki koji mi daje pravo na obnašanje predsjedničke dužnosti”, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Šezdeset i petogodišnjem kontroverznom čelniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, kojemu po pisanju ruskih i svjetskih medija (a što Putin nikad nije demantirao, op.a.) majka u dubokoj starosti živi od njega napuštena u Gruziji, ovo bi bio četvrti mandat

“Siguran sam u program koji nudim zemlji”, dodao je, u crnom odijelu i s tamnocrvenom kravatom, na biračkom mjestu br. 2151, u prostorijama Znanstvene akademije u Moskvi, gdje je već glasovao zadnjih godina.

Ankete pokazuju da Vladimir Vladimirovič Putin, budući da nema ozbiljnijeg protukandidata, dobiva oko sedameset posto glasova, što će mu omogućiti ostanak na vlasti do 2024. godine i potvrdu statusa prvog i najmoćnijeg čovjeka u Ruskoj Federaciji koju je zadnjih godina vratio na međunarodnu pozornicu.

Više od stotinu i sedam milijuna birača pozvano je danas na birališta diljem te najveće zemlje svijeta. Obzirom na vremensku razliku, birališta su već u subotu navečer i tijekom noći otvorena u Sibiru i na krajnjem istoku zemlje.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su potkraj kampanje zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu Vladimira Vladimiroviča Putina

Šezdeset i petogodišnjem kontroverznom čelniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, kojemu po pisanju ruskih i svjetskih medija (a što Putin nikad nije demantirao, op.a.) majka u dubokoj starosti živi od njega napuštena u Gruziji, ovo bi bio četvrti mandat, više od osamnaest godina pošto ga je prvi postkomunistički ruski predsjednik Boris Nikolajevič Jeljcin izabrao za svog nasljednika.

Međusobni izgon diplomata Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ruske Federacije u kojem britanski saveznici: sve članice NATO-a, SAD i EU jednodušno podupiru odlučnu britansku premijerku Theresu Mary May i britansku Vladu u cjelini, dodatno su potkraj kampanje zaoštrili gotovo hladnoratovsko ozračje koje vlada između Zapada i Rusije u zadnjem mandatu Vladimira Vladimiroviča Putina dok istodobno Kremlj pomaže sirijskom diktatorskom režimu Hafeza Bashara al-Assada u ratu protiv sirijskih pobunjenika, dok i dalje vlada ukrajinska kriza i traju sporadični sukobi između vojske Ukrajine i agresorske ruske vojske na ukrajinskom suverenom i međunarodno priznatom terioriju, također se čuju i optužbe za rusko upletanje u nedavne američke predsjedničke izbore, a o čemu svjedoče i američke obavještajne agencije koje su pronašle i dokaze za to.

Ruski predsjednik je šutio tijekom čitave krize, prepuštajući brigu za odgovore svom glasnogovorniku i diplomatima.

Po anketi javnog instituta VCIOM-a, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin dobiva 6-7 posto glasova, a ultranacionalist Vladimir Volfovič Žirinovski 5-6 posto (Grudinjin i Žirinovski jedan drugog slijede u broju glasova, op.a.), ispred liberalne novinarke Ksenije Antoljevne Sobčak (1-2 posto), dok ostali kandidati osvajaju zanemarive rezultate.

Glavni politički protivnik Putinovog Kremlja, Aleksej Antolijevič Navaljni isključen je iz predsjedničke utrke pošto je rusko izborno povjerenstvo odlučilo da se ne može kandidirati zbog sudske presude za pronevjeru javnog novca, za koju on tvrdi da je ‘maslo’ vlasti, odnosno rezultat direktne intervencije u rusko pravosuđe od strane Vladimira Vladimiroviča Putina, odnosno Putinovih službi, a što, interesantno, sam ruski predsjednik nikad nije demantirao.

Glavni politički protivnik Kremlja, Aleksej Antolijevič Navaljni isključen je iz utrke pošto je izborno povjerenstvo odlučilo da se ne može kandidirati zbog sudske presude za pronevjeru javnog novca, za koju on tvrdi da je ‘maslo’ vlasti, odnosno rezultat direktne intervencije u rusko pravosuđe od strane Vladimira Vladimiroviča Putina, odnosno putinovih službi, a što, interesantno, sam ruski predsjednik nikad nije demantirao.

Oporbeni čelnik je već u nedjelju ujutro na Twitteru objavio videosnimku na kojoj se, tvrdi, vidi kako se zatrpavaju glasačke kutije na biračkom mjestu na ruskom krajnjem istoku.

Na izborima će presuditi odaziv birača, pa je Kremlj u kampanji učinio sve ne bi li pokrenuo birače, napose “Putinov naraštaj”, mlade koji prvi put izlaze na birališta i koji su se rodili kada je Putin došao na vlast.

Po anketi javnog instituta VCIOM-a, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin dobiva 6-7 posto glasova, a ultranacionalist Vladimir Volfovič Žirinovski 5-6 posto (Grudinjin i Žirinovski jedan drugog slijede u broju glasova, op.a.), ispred liberalne novinarke Ksenije Antoljevne Sobčak (1-2 posto), dok ostali kandidati osvajaju zanemarive rezultate.

Iako trovanje ruskog dvostrukog obavještajca Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske najvjerojatnije neće mnogo utjecati na glasovanje Rusa koji su navikli na kritike koje Zapad upućuje Moskvi, moglo bi dati ton idućem mandatu Vladimira Vladimiroviča Putina koji bi mu trebao biti i zadnji ne bude li dirao ustav, kao što je obećao.

Ruski predsjednik gotovo i nije vodio kampanju, zadovoljivši se dvama dvominutnim nastupima na koncertima potpore i ignorirajući televizijske debate. (Theo Ljubić, Twitter, RIA Novosti)

Facebook Komentari