Plenković postao najgori islamofob zbog Zorana Milanovića

Premijer Andrej Plenković spada među najgore europske islamofobe kad je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini.

Dokaz za to su riječi – Zorana Milanovića.

Novine Preporod, informativno glasilo Islamske zajednice u BiH, objavilo je u novom broju, skrenuo nam je na to pažnju Zlatko Hasanbegović, tekst pod naslovom Izvod iz Europskog izvještaja o islamofobiji za 2017., koji je ovih dana, jednako naslovljen, prenijelo niz internetskih portala u susjednoj državi, poput Saff, Dialogos i BH vijesti.

Plenković je tu ušao na osnovu nekih Milanovićevih opaski o BiH iznijetih tijekom njegovog poznatog razgovora s predstavnicima pojedinih braniteljskih udruga u kolovozu 2016. Netko od prisutnih branitelja snimio je taj sastanak i audiozapis dostavio Jutarnjem listu, a u spomenutom izvještaju navodi se da su to Plenkovićeve izjave.

»BiH nije država. Tamo nemaš s kim šta razgovarati, ja bih – da se mene pita, ali i neki od vas imaju porijeklo u BiH, dakle – ja bih ih ugurao u EU preko reda. I to stalno govorim, kroz prste. Tamo nema reda, nema poretka, Dodik šuruje s Vučićem. Sad se to prelama, majke ti mile, preko austrijskih predsjedničkih izbora. To su stvari koje se tiču nas. Šta ćemo mi? Hoćemo ostaviti Hrvate u BiH u državi s Bošnjacima? Imamo posla s negativcima, zapamtite to – izjavio je hrvatski premijer Plenković«, piše u izvještaju u kojem ga se označava kao istaknutog islamofoba.

Društvo mu iz Hrvatske rade predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

Njima dvoma pripisano je nešto što su doista izrekli.

Tuđmana je za islamofoba kvalificirala izjava da je »ovo što se sada događa po Europi, događalo u BiH devedesetih godina, bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma«, a predsjednicu Republike tvrdnja da se u BiH vratilo nekoliko tisuća ljudi koji su se u Iraku i Siriji borili u redovima ISIS-a.

Europske izvještaje o islamofobiji godišnje izdaje turska fondacija za politička, ekonomska i društvena istraživanja SETA, koja svoj ured ima i u Washingtonu. Njihov čovjek za BiH je Hikmet Karčić, suradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, čiji je osnivač Islamska zajednica u BiH, i on je Plenkoviću u usta stavio Milanovićeve rečenice.

»U posljednjih nekoliko godina, očigledan je porast antidržavne odnosno antibosanske retorike od strane domaćih i regionalnih političkih aktera u kojima se država BiH predstavlja kao a) nesposobna država i b) uporište nasilnog ekstremizma. Kada ovakve izjave dolaze od pojedinaca, to se i može zanemariti, međutim kada ove izjave dolaze od državnika i značajnih političkih aktera, onda je to razlog za brigu, jer to može ubrzo postati predmet državne politike«, upozorava se u tekstu Hikmeta Karčića, prenosi Novi list.

Preporod je u međuvremenu na svoju stranicu stavio ovaj tekst:

Ispravka članka: U prethodnoj verziji ovog članka umjesto imena i prezimena i fotografije bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića greškom je navedeno ime i prezime i fotografija sadašnjeg hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Facebook Komentari