Izmjene Poslovnika: Kompromis HDZ-a i SDP-a oko stanki

Vladajući i oporba približili su se kompromisu na drugoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Na sjednici su raspravljali o više od 500 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnika. O izmjenama Poslovnika će odlučiti na sjednici idućeg utorka.

Vladajući i oporba približili su na drugoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj su raspravljali o 522 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnika, kompromisu o sadržaju tog dokumenta, o čemu će definitivno odlučiti na sjednici idućeg utorka.

Pri kraju dvosatne rasprave SDP-ov Arsen Bauk objavio je kako su spremni povući svojih četiristotinjak “opstruktivnih amandmana”, uz uvjet da vladajući pristanu da stanke predviđene za slobodnu raspravu zastupnika prvog dana zasjedanja u tjednu budu u dosadašnjem terminu, na početku sjednice, dok bi pristali da u ostale dane budu između 13 i 14,15 sati. Drugi uvjet je da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja se na dnevnom redu nalazi 60 dana. Zastupnici SDP-a, kazao je Bauk, o Poslovniku bi glasali po savjesti. Najavio je da će o tome do utorka zatražiti sastanak s predsjednikom Sabora.

HDZ-ov Branko Bačić potvrdio je spremnost HDZ-a na prijedlog da oporba može na dnevni red uvrstiti 11 točaka po svom izboru, kada to zatraži 30 zastupnika, kao i da prva tjedna stanka bude jutarnja, a u ostale dane u 13 sati. Poručio je, međutim, da bi SDP-ova spremnost na kompromis, osim povlačenja amandmana, morala uključivati i potvrdu da će prihvatiti novi Poslovnik. Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) pozvao je zastupnike Mosta i svih drugih stranaka da se priključe razgovorima o finalnom tekstu Poslovnika.

Mostov Nikola Grmoja najavio je kako je spreman podržati SDP-ove ustupke, jer žele podržati sve što ide u korist opozicije, ali je HDZ-u i SDP-u prigovorio što se dogovaraju bez Mosta. “Vladajuće žulja da zastupnici o problemima građana govore u jutarnjem terminu, kada se to prenosi u javnosti”, poručio je Grmoja prozvavši Milorada Pupovca za nevjerodostojnost. U prilog tomu podsjetio je kako je Pupovac najprije bio protiv Martine Dalić zbog Agrokora, da bi nakon 24 sata zauzeo suprotno stajalište. “Kada zastupnik Mosta govori o vjerodostojnosti, prolaze me trnci kada čujem kako se demagogija pretvara u totalitarizam”, odgovorio mu je Pupovac.

Burno je bilo i na početku sjednice kada je Branko Bačić predložio da se na plenarnoj sjednici prvo obrazlože i rasprave amandmani, a tek na kraju o njima glasa. SDP-ov Peđa Grbin upozorio je na pravilo da se nakon svakog amandmana odmah i glasa o njemu. Gordan Maras ocijenio je to “nepodnošljivom lakoćom ignoriranja oporbe i javnosti” te ustvrdio da je riječ o komociji većine. “Bačić će otići spavati, a ja ostati u Saboru. Onda će se ujutro Bačić probuditi, obrisati krmelje i doći glasati na 15 minuta”, kazao je Maras. Bačićev prijedlog prihvaćen je glasovima vladajućih, piše HRT.

Share This Article